80.000 persones amb discapacitat no podran votar
Comparteix
L'Estat espanyol no aplica la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de l'ONU i impedeix exercir el dret a vot a 80.000 persones amb discapacitat intel·lectual, 14.000 de les quals viuen a Catalunya.
Concretament, són les persones amb una sentència judicial d'incapacitat total les que no podran exercir el dret a vot. Aquesta incapacitació és la forma que tenen moltes famílies de protegir les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament en diferents àmbits. A l'Estat espanyol, però, va lligada a la pèrdua del dret al sufragi. La responsable d'excloure milers de ciutadans i ciutadanes dels comicis és la Llei Orgànica de Reforma Electoral (LOREG), que no ha estat modificada pel Parlament, encara que les Nacions Unides així ho van demanar l'any 2011.
Diverses entitats que representen a persones amb discapacitat denuncien la situació i la manca de voluntat política per canviar-la. D'una banda, el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo Pérez Bueno, recorda, en declaracions a Europa Press, que la Convenció de les Nacions Unides obliga Espanya a modificar la llei sota la premissa que cap persona per raons de discapacitat pot ser privada d'aquest dret fonamental.
D'altra banda, el gerent de Down Espanya, Agustín Matía, es pregunta "per què aquest col·lectiu ha de demostrar la seva capacitat de comprensió d'un programa i la resta dels ciutadans no?".
Tens dret a votar. Ho saps?
A Catalunya són més de 14.000 persones les que queden fora dels comicis per haver estat incapacitades judicialment. La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) ha posat en marxa la campanya "Tens dret a votar. Ho saps?" per reivindicar el dret a votar d'aquest col·lectiu.
En el marc de la campanya, ha presentar la guia La vida política. Claus per participar-hi activament, que explica, en lectura fàcil, conceptes claus de la vida política i pública, així com els passos a seguir per poder votar.
Altres reivindicacions: Accessibilitat i lectura fàcil
La Confederació espanyola d'organitzacions a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (FEAPS) lluita per ampliar aquest dret de sufragi i ho fa demanant la revisió de les sentències judicials d'incapacitat.
En el marc de les eleccions europees de l'any passat va posar en marxa la campanya #MiVotoCuenta, que buscava conscienciar la societat i les persones amb discapacitat intel·lectual de la importància d'exercir el seu dret al vot i incidir directament en les campanyes dels partits polítics.
La iniciativa continua vigent per a les eleccions municipals i autonòmiques de 2015. Se centra també en altres temes relacionats amb el col·lectiu de les persones amb diversitat funcional, com ara, els problemes d'accessibilitat a l'hora de votar o l'adaptació dels programes electorals a lectura fàcil per afavorir la seva comprensió.
Font: Aldia.cat
Crec que és una absoluta vergonya, és un dret fonamental de toda persona :-( Si volem la normalització no podem escluore a cap individu.