10 espectacles marcats pel compromís és el que Fira Tàrrega 2015 ofereix als espectadors més crítics amb la realitat.
Fira Tàrrega és un dels aparadors internacionals més grans d’arts escèniques que es celebra des de fa 34 anys a casa nostra. En aquest mercat d’espectacles al carrer, el programa té especial predilecció per donar a conéixer al públic propostes no-convencionals per a que els espectadors quedin bocabadats. Enguany, a més, el certamen busca la reflexió del públic. Per aquest motiu, del 10 al 13 de setembre ofereix una desena d’espectacles ideals per a l’espectador més crític amb la societat (podeu comprar entrades clicant al nom de cada espectacle):
- "Bàlsam de tigressa", del Conservatori Superior de Dansa de l'Institut del Teatre.
Com a resultat d’un taller de coreografia amb direcció de loscorderos.sc, divuit ballarines estudiants participen en aquest espectacle que reivindica el paper de la dona en un món on els homes li roben la llibertat a base de falses promeses de prínceps blaus, regnes de fantasia i paritat. Un crit per totes les dones que segueixen lluitant, per les que no poden fer-ho i per les que ja van perdre la fe en la lluita. Una experiència professionalitzadora per reforçar fora de les aules la formació d’aquestes ballarines, en la qual participen l’Institut del Teatre, el festival Sismògraf d’Olot i FiraTàrrega.
Recreació teatral de la famosa conversa mantinguda al restaurant La Camarga entre la líder del PP català i Victoria Álvarez. A partir de l’enregistrament real de la conversa es construeix una ficció teatral que té l’objectiu de mostrar d’una manera esperpèntica i còmica, com funciona la nostra política i els passadissos que condueixen a la corrupció. Un treball que busca l’equilibri entre el teatre documental i la comèdia més esbojarrada. Una immersió en la més candent de les actualitats del director Jorge-Yammam Serrano.
- "Compra'm" - Espectacle inaugural, d'Insectotròpics
Insectotròpics són mestres en l’art de barrejar pintura, música, teatre i vídeo. "Compra’m" és una explosió de relats que neix d’un punt central: la història de la Capsa de Pandora. Partint del mite grec, l’espectacle aborda la possibilitat de redimir el món sota el perill de destruir tot allò que ens importa. Una reflexió sobre la felicitat, sobre com som i com aparentem ser.
Aquesta companyia mexicana retorna amb una experiència de gastronomia escènica. Un projecte que vol agermanar records, emocions, anècdotes i cosmovisions a partir del diàleg entre dos móns que es troben al voltant d’una taula. Un treball de creació col·lectiva entre Vaca 35 i TeatroDeCerca. Una experiència per als sentits però també una gran oportunitat per aprofundir en el coneixement de la nostra civilització.
Espectacle participatiu que recrea la dinàmica d’una assemblea on un grup de persones han de prendre una decisió d’urgència. Una experiència grupal que qüestiona amb humor i sense benevolència el concepte de participació. Una metàfora del règim de representació democràtica. Una peça de plena actualitat que replica un univers col·lectiu i posa en qüestió els procediments que regeixen la societat contemporània. No habilitat per a persones amb la mobilitat reduïda.
Basada en la pregunta 'Què volen i viuen els nens quan van al teatre?', la Mrs. Robinson i el Grup de Pollastres Rebels han estat treballant per a acompanyar-te en aquest camí. Aquests pollastres han vingut a muntar un "pollo" a l’statu quo artístic, per tal que artistes i adults callem i escoltem! Mitjançant tallers amb diversos Grups de Pollastres Rebels hem creat aquesta experiència teatral desitjant fer créixer el nostre galliner.
Tenien un títol per a aquest projecte però ja no el tenen, igual que algunes persones tenien feina, casa, un cos sa, un nom i ja no el tenen. “En les cultures primitives, si algú no es perd, no es fa gran.” El trapezi, com perdre's, és l'art de no estar amb els peus a la terra, resistint dins del mercat a les hegemonies del producte. Treballant amb col·lectius locals en resistència, aquest projecte errant i circense parteix d'una investigació sobre els conceptes poder i resistència en relació a la construcció de la identitat, l'ètica del treball, els afectes i els cossos que produeix aquesta societat globalitzada.
Hi ha un alemany, un americà i un italià... Sembla el començament d'un acudit tronat, però aquesta és una història amb un rerefons ben real. Tres soldats-pallasso, veterans de totes les guerres de la història recent, arriben amb el seu jeep militar per erigir un monument als caiguts i recordar-nos l’estupidesa recurrent de l’espècie humana. Una comèdia visual per a tots els públics que, a través de l’enginy del pallasso, gags, malentesos i traïcions, se’n riu de les debilitats col·lectives.
Una unitat d’embargament té la missió d’endur-se el piano d’un músic que s’ha quedat a l’atur a causa de les retallades en els pressupostos culturals. El músic es fa fort a casa seva i els visitants han d’usar tècniques d’assalt de primera classe, a despit de tota mena de contingències imprevisibles que condueixen a un final superrealista. Un espectacle que combina el clown amb l’acrobàcia, la dansa vertical i la música en directe.
Companyia que treballa en l’àmbit del teatre, l’educació i la transformació social i que, amb aquest espectacle participatiu, aborda una història sobre com l’Alzheimer afecta la vida quotidiana d’una família mitjana tipus. A partir de la tècnica del teatre fòrum els actors generen un debat amb el públic i el converteixen en "espectactor" actiu per tal de crear un espectacle no convencional de gran capacitat transformadora.
Afegeix un nou comentari