Mª Jesús Lerín: "Encara avui dia hi ha una manca d’informació i de recursos per atendre als malalts d'Alzheimer"
Comparteix
La Mª Jesús Lerín, Directora del Programa San Rafael de l'Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, ens explica en aquesta entrevista la misió de l'entitat, la realitat que l'envolta, així com altres qüestions relacionades amb el voluntariat.
Els inicis de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp van ser com a delegació de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Tarragona a finals dels 90, amb la unió d'un grup de persones sensibilitzades amb aquesta malaltia. El 3 de novembre del 2003 es van constituir en associació. El seu centre és el primer especialitzat en Alzheimer de Catalunya.
Quina és la missió de la vostra entitat?
La nostra entitat té com a objectiu principal millorar la qualitat de vida de les persones que tenen la malaltia d’Alzheimer i dels seus familiars. Amb aquesta finalitat, realitzem activitats encarades a informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la malaltia; oferir suport psicològic i legal als familiars, i també a l’atenció integral del malalt i del cuidador principal.
Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn més immediat?
Moltes són les persones que es veuen afectades per la malaltia, ja sigui directa o indirectament. Malauradament, encara avui dia hi ha una manca d’informació i de recursos per atendre a aquest col·lectiu, no existeixen centres especialitzats i les persones amb Alzheimer han de conviure amb altres patologies.
L’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp disposa des del 2010 d’un centre especialitzat en la malaltia amb un programa d’estimulació cognitiva i físic funcional que ha estat pioner en el territori. La nostra lluita actual és la d’aconseguir places concertades per poder oferir els nostres serveis a les persones que no disposin de recursos econòmics.
Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?
Actualment disposem de 7 voluntaris que participen activament en el centre de dia. Per una altra banda, unes 20 persones col·laboren en actes puntuals com el Dia Mundial de l’Alzheimer, sortides i excursions, etc. El paper dels voluntaris és primordial per a nosaltres ja que ens permet realitzar un abordatge més personalitzat i seguint un model d’atenció centrada en la persona.
Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?
En primer lloc, col·laboren amb una associació que està federada i que els hi permet rebre formació sobre la malaltia. Per un altre banda, el tracte directe amb els usuaris és molt gratificant, ells t’ensenyen cada dia les coses que no s’aprenen als llibres.
Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?
Esperem que en aquest temps haguem pogut ampliar les nostres instal·lacions i serveis per tal d’arribar al màxim número d’afectats per la malaltia. Per tal de descarregar a les famílies seria molt important que el servei fos gratuït.
Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?
El moment més important per a mi va ser quan la Generalitat ens va acreditar l’any 2011 com el primer centre especialitzat en Alzheimer de Catalunya.
Si vols col·laborar amb l'associació pots contactar-la a partir d'aquest enllaç.
Afegeix un nou comentari