17 accions de suport al tercer sector ambiental
Comparteix
Per al 2015, el nou pla del Departament de Territori i Sostenibilitat reuneix 17 projectes d’estructuració, reconeixement social, finançament, professionalització i incidència social i política, per enfortir el sector.
Impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), i elaborat en procés participatiu d'entitats i organitzacions, el Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental de Catalunya 2015-2018 recull un seguit de mesures i propostes que tenen com a objectiu principal enfortir el tercer sector ambiental català des dels diferents eixos d’actuació.
Les mesures, moltes d’elles reclamades pel sector, estan articulades en 5 àmbits:
- estructurar el tercer sector ambiental
- dotar-lo de reconeixement social
- dotar-lo de finançament
- professionalitzar el personal i enfortir la participació del voluntariat
- promoure la participació pública i la incidència social i política.
El Pla d'acció per aquest any 2015 recull fins a 17 accions impulsades i organitzades pel propi Departament de Territori i Sostenibilitat, per entitats ambientals o altres organitzacions relacionades.
Xarxes i col·laboracions per enfortir l’estructuració del tercer sector ambiental
Per articular el sector, es plantegen 4 accions a executar durant el 2015: la creació d’un nou Decret del Registre d’Entitats de Medi Ambient i Sostenibilitat, l'organització del 2on Congrés del TSAcat -ja celebrat l’11 i 12 de juny-, la creació de la Xarxa catalana Pirineus Vius, i l’establiment d’un contracte-programa entre l'Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya (o3sac) i el DTES.
Incrementar el reconeixement social de les entitats ambientals
Per apropar-se als sectors més joves, es promou el seguiment dels projectes d'aprenentatge-servei entre centres educatius i entitats del tercer sector ambiental (TSAcat).
Pel què fa a la ciutadania en general, es busca la seva implicació a través la 3a Setmana del Voluntariat Ambiental -celebrada la passada primavera-, i es planifica un baròmetre sobre percepció i hàbits ambientals. A la tardor, es preveu fer pública la campanya de donacions ciutadanes a projectes de les entitats ambientals, que ja està en marxa.
Per últim, per afavorir la col·laboració entre el món empresarial i les entitats ambientals, es preveu consolidar el projecte Tàndem, amb l’organtizació de 2 marketplaces ambientals més.
Desgravacions fiscals i subvencions per a estructura
En l’àmbit del finançament, 3 són les accions previstes: difondre anualment la desgravació fiscal associada a les donacions a entitats ambientals; subvencions per enfortir l’estructura de les entitats; promoure i consolidar la custòdia del territori a Catalunya.
Beques de formació i assessorament tècnic
Per afrontar la professionalització del sector, el pla d’acció preveu oferir a directius d’entitats ambientals 3 beques per al màster d’ESADE “Direcció i gestió d’organitzacions no governamentals” de l’edició 2015-2016, així com 1'assessorament i acompanyament tècnic en els projectes de subvencions atorgats. Es defineix una tercera acció, que buscarà la col·laboració entre el DTES i el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per analitzar vies de creació d'ocupació.
Afavorir la praticpació i la comunicació
Per promoure la participació pública i la incidència social i política, es plantegen com a iniciatives d’aquest any l'organització de processos que facilitin la participació de la ciutadania i de les entitats en la definició de polítiques públiques ambientals. L'elaboració d’un butlletí mensual del TSAcat Transversal ha d'apropar la informació i facilitar la participació.
Per més informació, consulteu la pàgina del Pla de Suport al Tercer Sector Ambiental.
Afegeix un nou comentari