Mapa col·laboratiu de la censura als Països Catalans
Comparteix
L'Observatori Crític dels Mitjans vol amb aquesta eina difondre el problema i fer-ne una catalogació que permeti copsar la seva magnitud.
El projecte està impulsat per Mèdia.cat i compta també amb el suport de la Fundació Catalunya. Anirà incorporant tots els casos que puguin ser documentats i contrastats sobre pressions, agressions o atacs a les llibertats d’expressió, informació i premsa contra periodistes, mitjans, blocaires, internautes o la ciutadania en general.
El mapa vol visibilitzar accions relacionades amb la violència física i verbal, el menyspreu sexista, les restriccions administratives, les sentències judicials, la legislació o la precarització professional, entre altres. Tot i centrar-se en el camp dels mitjans de comunicació i Internet, inclou també altres formes d'expressió com poden ser les instal·lacions artístiques.
De moment Mèdia.cat ha fet un primer recull de casos que han tingut lloc al llarg de 2015 i que anirà sent ampliat a partir de les denúncies de censura que vagin aportant els lectors, professionals o no de la informació. Es poden enviar a l'adreça de correu electrònic media.cat@grupbarnils.cat.
Mèdia.cat és l'Observatori crític dels Mitjans de Comunicació en llengua catalana. Es tracta d'una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils, que treballa difonent i defensant la rigorositat del periodisme. Tal com expliquen al seu web, "en les societats democràtiques occidentals la censura directa no és la norma i el control dels mitjans s’acostuma a fer via econòmica i la construcció de consensos ideològics". Afirmen també que continuen existint intents d’evitar que es publiquin determinades informacions o de desacreditar-les si són publicades.
Aquestes pràctiques han anat en augment en el últims anys i molts casos no es poden visibilitzar, però d'altres sí que queden documentats. Són aquests els que es vol recollir al mapa.
Afegeix un nou comentari