Àmbit de la notícia
Internacional

Suècia rectifica el seu suport a la independència del Sàhara i facilita l'arribada d'Ikea al Marroc

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Campament de refugiats sahrauís. Font: Western Sahara, Flickr
  • Símbols reivindicatius per reconèixer la independència del Sàhara. Font: Khaoticodeviantart.com
  • Logo d'ACAPS. Font: ACAPS

El Govern marroquí retira el desbloqueig per l'obertura del nou establiment a Casablanca després que vetés la seva construcció al setembre.  

La multinacional d'immobles Ikea podrà finalment obrir una planta al Marroc després que Suècia retirés el seu suport al reconeixement del Sàhara Occidental expressat al Parlament del país escandinau l'any 2011. D'aquesta manera, Casablanca ha facilitat que la corporació sueca pugui construir un establiment de 27.000 metres quadrats i que ha suposat una inversió de 40 milions d'euros.

La situació prèvia, però, era un bloqueig de les autoritats del Marroc a la construcció d'Ikea que es va produir al setembre del 2015 argumentant raons econòmiques: fins que no obtinguessin els permisos necessaris, no podrien obrir el centre. Els motius que la premsa va posar de manifest, per contra, era que el bloqueig venia condicionat per la posició de Suècia respecte al conflicte.

El viratge en les relacions s'ha produït després que la ministra d'Exteriors Margot Wallström expressés que ''els criteris exigits pel Dret Internacional per reconèixer el Sàhara Occidental no es compleixen'', arran d'un document enviat per l'ambaixador suec a Tunísia i Líbia.

La Federació Amics Catalans del Poble Sahrauí (ACAPS), que engloba entitats catalanes solidàries amb els sahrauís, ha expressat la seva opinió respecte a la renúncia de Suècia i afirma que ''són pressions dels Estats Units i França per motius geoestratègics, ja que el Marroc és el principal aliat de l'OTAN a Àfrica''.

La presidenta de la federació, Núria Salamé, assegura que la República Àrab Sahrauí Democràtica hauria de deixar de demanar i començar per denunciar els acords de pau. ''El Marroc ha trencat aquests acords des de fa molt de temps i caldria trobar la fòrmula jurídica que permetés denunciar la ruptura de l'acord'', assegura.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari