Joan Ríos: "La nostra entitat facilita el dia a dia del malalt de càncer"
Comparteix
Ampert és una entitat sense ànim de lucre de Vilafranca del Penedès que facilita el trasllat a les persones malaltes que han de rebre tractament. El seu president i fundador ens explica la tasca que duen a terme.
Quina és la missió de la vostra entitat?
La missió de la nostra entitat és facilitar el dia a dia del malalt de càncer i també dels seus familiars i/o amistats properes. Amb el tractament diari de la radioteràpia, al malalt de càncer se li pot complicar encara molt més el suport de la malaltia. A la nostra comarca suposa traslladar-se diàriament fins a l'Hospital "Duran i Reynals" de l'Institut Català d'Oncologia, a L'Hospitalet de Llobregat , que es troba a uns 45 quilòmetres.
Això suposa una despesa diària i a més, la implicació d'una altra persona propera al malalt, que hauria de fer d'acompanyant, la qual cosa també implica problemes laborals i d'horaris per a aquesta persona. Tot això, amb el servei d'acompanyament i transport d'Ampert, es transforma en un afer més viable, senzill, ràpid i barat.
Què és el que va moure a la seva creació i qui ho va fer?
Ampert vaig fundar-la jo. L'any 2005 va morir Amparo Pérez Trotonda, amb qui estava casat des de feia anys i teníem dues filles. Ella va morir de càncer de mama, després d'haver patit la malaltia durant més de sis anys i recaure un parell de vegades durant aquest període. Només tenia 43 anys.
A partir d'aquell moment, vaig creure convenient "fer alguna cosa" per ajudar a les persones que com l'Amparo i jo havíem patit el càncer. Amb la inestimable ajuda de la doctora Cati Falo, oncòloga de l'Amparo i amb qui havíem fet una amistat molt profunda que a hores d'ara encara éxisteix, vam parir Ampert. El nom de l'entitat són les inicials de l'Amparo Pérez Trotonda. L'any 2008 vam fer la seva presentació oficial.
Quantes persones formen part de l'associació o hi col·laboren?
Moltes. Hi ha 140 persones associades (5 d'elles formen part de la Junta), i 300 usuaris i usuàries que reben suport, així com les seves famílies. A més dels més de 15 voluntaris i voluntàries, com a personal comptem amb una persona que fa tasques administratives i una altra de xofer. També hi col·laboren entitats públiques (els ajuntaments i els consells comarcals de l'Alt Penedès), entitats privades, empreses i moltes persones de la comarca que a títol personal ens han ajudat durant tots aquests anys.
El vostre àmbit d'actuació és comarcal. Existeixen altres entitats com la vostra que facin la mateixa tasca en altres llocs de Catalunya?
Ho desconec del tot, però crec que amb un funcionament com el nostre no n'hi ha cap més. Malgrat ser d'àmbit comarcal (els 27 municipis de l'Alt Penedès), estem treballant per poder ampliar el servei a altres comarques properes a la nostra, com el Garraf i el Baix Llobregat.
Hi ha alguna qüestió que vulguis afegir o que pensis que cal destacar?
Aquest projecte no seria possible sense la col·laboració, des del primer dia, de l'Institut Català d'Oncología, del Consorci Hospitalari de l'Alt Penedès, de la Creu Roja i de les oncòlogues de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, a Vilafranca.
Afegeix un nou comentari