Àmbit de la notícia
Ambiental

15 accions de voluntariat ambiental contra les espècies invasores aquest diumenge 13 de març

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • La riera de Merlès, on Adeffa prepara una jornada de voluntariat ambiental (imatge: flickr.com/TalOriol)
  • Jornada de Voluntariat ambiental a la riera de Carbonell, amb l'Associació Hàbitats (imatge:custodiafluvial.wordpress.com)
  • Voluntariat Ambiental al Baix Ter (imatge: sorellona.org)
  • Una xerrada, una visita de camp i plantacions, durant l'activitat de la Fundació Emys (imatge: fundacioemys.org)
  • L'acció es centrarà en l'eliminació de figueres de moro que han envaït les riberes del riu Daró (imatge: flickr.com/elmsn)
  • El seneci del cap ("Senecio inaequidens") és una espècie invasora (imatge:alturgell.cat)
  • Les madrigueres, a El Vendrell, espai d'actuació de Geven (imatge : wikipedia/Ardet~commonswiki)
  • L'heura groga ("Senecio tamoides") també és una espècie forania invasora (imatge:wikipedia)

Les entitats ambientals de custòdia celebren el diumenge vinent el dia de les Espècies Autòctones, amb propostes de voluntariat ambiental per la millora dels hàbitats danyats per la presència d’espècies invasores.

A rieres, pinedes, finques agrícoles o basses d’aigua dolça, en 15 indrets diferents de Catalunya, hi haurà accions de voluntariat per afrontar i entendre la problemàtica provocada per algunes espècies foranies que tenen la capacitat d’alterar l’hàbitat. En són un exemple les figueres de moro, la canya americana, el seneci del Cap o les nàiades. Es tracta d'un esdeveniment en xarxa que forma part del programa “Tejiendo Redes” . L'objectiu és difondre les bones pràctiques del treball en xarxa de les entitats de custòdia en tot l’estat, i està coordinat per la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) amb l’impuls de l’Obra social La caixa i la Fundación Biodiversidad.

Accions a les comarques gironines

  • La Fundació Emys, proposa una activitat a Santa Coloma de Farners, on aprendre sobre els “visitants inadvertits”, i conèixer mètodes de detecció i captura de la fauna i la flora exòtiques en un curs fluvial.  Es recorrerà un tram del riu que pertany a una antiga plantació de plantes ornamentals i que actualment es troba abandonada. S’identificarà les diferents espècies vegetals exòtiques presents i es procedirà a la seva eliminació. Es replantarà alguns exemplars d’espècies autòctones del bosc de ribera, com Alnus glutinosa, Ulmus minor, Fraxinus angustifolia o espècies autòctones del gènere Salix.
  • Al riu Daró, es dedicarà el matí a l’extracció de la flora invasora, en particular figueres de moro, a la zona de Monells, amb el Consorci de les Gavarres.

 

  • Els voluntaris i les voluntàries ambientals que desitgin col·laborar amb la IAEDEN, actuaran contra el seneci del Cap, a la finca agrícola de Can Torres, a Sant Climent de Sescebes.

 

  • Amb La Sorellona es podrà actuar contra les nàiades exòtiques, per millorar l’hàbitat del Baix Ter i afavorir la població de les autòctones, a l’alçada de Torroella de Montgrí.

 

Accions a les comarques tarragonines

  • Els voluntaris i voluntàries podran actuar per la millora del bosc de ribera del riu Francolí, a l’alçada de Vilaverd, amb l’Associació Cen, amb la plantada de les espècies autòctones. En jornades de voluntariat prèvies hi havien eradicat espècies com la canya i ara l’hàbitat està preparat per ser replantat.
  • A Flix, el Grup de Natura Freixe proposa actuacions de restauració Fluvial a la Finca del Mas de Cigonyes.
  • Al baix riu Gaià l’Associació Mediambiental La Sínia convoca el voluntariat ambiental en la jornada “Stop Invasores” per alliberar d’espècies exòtiques del tram proper de la desembocadura del Gaià, entre el castell de Tamarit i Altafulla.

 

  • A El Vendrell, els voluntaris amb Geven podran eliminar espècies invasores de la zona humida de les Madrigueres, l’espai litoral de l’antiga riera de la Bisbal.

 

  • A la bassa de l’Ametlla de Mar, es prepara l’entorn per la repoblació del samaruc, peix autòcton en perill d’extinció per la desaparició del seu hàbitat i per la presència d’altres peixos invasors, amb Paisatges Vius.

 

Accions a les comarques de ponent

  • La Societat Catalana d’Herpetologia convida el voluntariat a col·laborar en l’eradicació de la canya americana al Refugi de Fauna Salvatge de Riber, a Torrefeta i Florejacs. En aquest municipi s’han dut a terme accions de conservació ambiental amb l’objectiu d’afavorir l’herpetofauna, creant  basses, recuperant murs de pedra seca, construint refugis de pedra i branques, i també l'’avifauna de la zona. Es vol convertir l'espai en un dels punts clau per a la reproducció de 5 espècies de amfibis que permeti crear poblacions que puguin expandir-se al llarg del riu.

Accions a les comarques barcelonines

  • A Manlleu, es dedica una jornada de voluntariat a l’extracció d'espècies invasores de les riberes del Ter, amb el CERM-Museu del Ter.
  •  A la riera de Martinet, a Aiguafreda, l’Associació Martinet crida el voluntariat per l’extracció d’invasores del riu. L’actuació consistirà en retirar de la zona totes les espècies exòtiques presents, sobretot canya americana (Arundo donax), lligabosc japonès (Lonicera japonica) i la acàcia (Robinia pseudoacacia). 

 

  • La riera de Carbonell transcorre per les Franqueses del Vallès i Canovelles i desemboca al riu Congost. Allí l’Associació Habitats convoca el voluntariat per col·laborar en la restauració d’aquest tram del riu, extraient les espècies vegetals invasores que competeixen amb la flora autòctona, i reforçarem les plantacions d’autòctones.
  • El consorci del Delta del Llobregat proposa actuar contra les invasores de la pineda de Can Camins, al Prat de Llobregat.Algunes de les espècies invasores més abundants en aquest espai són: heura groga (Senecio tamoides), pitòspor (Pittosporum tobira), iuca (Yucca sp.) i xuclamel (Lonicera japponica).
  • Adeffa proposa eradicacions d’invasores i plantacions d’espècies autòctones per la conservació de la riera de Merles, a Santa Maria de Merlès.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari