La recuperació del samaruc

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La recuperació del samaruc

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Paisatges Vius mostra en un vídeo el seu projecte per la protecció del samaruc, petit peix d’aigua dolça propi del litoral mediterrani, que actualment es troba en perill crític d’extinció.

El samaruc és un petit peix d’aigua dolça endèmic de la franja mediterrània que va des de Tarragona a Andalusia. Mesura de 4 a 8 cm, viu en zones humides properes al mar amb aigües netes. En l’actualitat, tot i ser una espècie emblemàtica per als habitants d’aquest sector mediterrani, el samaruc es troba en perill crític d’extinció. Només se n’identifiquen a Catalunya en 4 poblacions al Delta de l’Ebre, i en poques més en alguns punts de València, com a la marjal de Peñiscola o a l'Albufera.

Les amenaces

L’espècie ha hagut de fer front a la desaparició i a la degradació del seu hàbitat, molt contaminat o directament desaparegut. Les llacunes litorals són espais de gran riquesa en biodiversitat, tant pel que fa la flora com la fauna, i sovint zona de pas d’aus migratòries. Tot i això, han patit una disminució a causa de les pressions urbanístiques i agrícoles, amb els consegüents riscos ambientals.

D’altra banda, una de les principals amenaces a què està sotmès és la competència d’altres peixos exòtics introduïts per l’home per al control de les plagues d’insectes, com ara la gambúsia, i la presència en alguns indrets d'espècies forànies depredadores, com la truita arc iris.

Des del 1996 es van començar a Catalunya els treballs per a recuperar l’espècie, al Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

SOS Samaruc

Amb el projecte SOS Samaruc, Paisatges Vius impulsa la restauració ecològica de l’hàbitat de llacunes litorals, per afavorir la reintroducció de l’emblemàtic peix. L’entitat treballa per la conservació de la natura, amb la complicitat de la gent del territori, establint acords de custòdia amb propietaris i involucrant voluntariat en els projectes.

El projecte es centra en la restauració de llacunes litorals a l’Ametlla de Mar, en concret en la recuperació de la llacuna de la platja de l’Estany Tort, on desprès de l'èxit de les darreres inspeccions, es preveu alliberar els primers samarucs el 2016; en la recuperació de la llacuna del port de l’Estany, i en l'ampliació de la llacuna del Torrent del Pi.

Afegeix un comentari nou