Àmbit de la notícia
Social

"L'experiència del voluntariat omple, sorprèn i trenca prejudicis"

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
  • L'equip de l'Espígol està forma per la Tere Sala, responsable de la gestió de l'àrea d'habitatge i del projecte "Un pas més"; la Núria Segalà, responsable de l'àrea de lleure i l'Alexandra Blasco, psicopedagoga coordinadora de l'àrea de treball terapèutic
  • Amics i amigues que col·laboren amb l'Espígol. Són més de 100  (Font: Centre Ocupacional L'Espígol)
  • Usuaris i usuàries i voluntaris i voluntàries de L'Espígol a Cervera  (Font: Centre Ocupacional L'Espígol)
  • El Centre Ocupacional L'Espígol atén i ofereix suport a persones amb necessitats psicològiques específiques de La Segarra i l'Urgell  (Font: Centre Ocupacional L'Espígol)
  • Usuària del Centre L'Espígol  (Font: Centre Ocupacional L'Espígol)
  • La fita és el desenvolupament de les persones amb la màxima autonomia i autodeterminació  (Font: Centre Ocupacional L'Espígol)

Les tres responsables del Centre Ocupacional L'Espígol de Cervera, Tere Sala, Núria Segalà i Alexandra Blasco expliquen per a xarxanet la missió de l'organització de La Segarra.

El Centre Ocupacional L'Espígol és el centre membre de l'Associació Alba que ofereix suport i atenció a persones amb necessitats psicològiques específiques de la comarca de La Segarra amb un grau de disminució igual o superior al 65%. L'Espígol és un centre d'atenció de tipus rehabilitador integral que, diuen, "busca millorar la vida de les persones a qui atenen i facilitar el seu desenvolupament humà i social".

D'una banda, disposa d'un Servei Ocupacional d'Inserció, destinat a oferir aprenentatges per adquirir un lloc de treball, i d'altra, compta amb el Servei de Teràpia Ocupacional, el servei alternatiu a la integració laboral de totes les persones que no poden incorporar-se al model ordinari i que realitzaran activitats terapèutiques.

L'equip de l'Espígol està forma per la Tere Sala, responsable de la gestió de l'àrea d'habitatge i del projecte "Un pas més"; la Núria Segalà, responsable de l'àrea de lleure i l'Alexandra Blasco, psicopedagoga coordinadora de l'àrea de treball terapèutic.

Entre totes tres, expliquen per a xarxanet.org el rerefons de l'activitat de l'Espígol, la seva missió i els reptes per a l'entitat.

Quina és la missió de la vostra entitat?

La nostra missió és millorar la qualitat de vida de les persones amb capacitats diferents de la Segarra, facilitant-los eines i mitjans per a portar-ho a terme amb la màxima autonomia i autodeterminació.

Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn immediat?

Cervera és la capital de la comarca. Té un gran potencial turístic gràcies a la seva monumentalitat i història. Alhora, és també un referent cultural gràcies a esdeveniments i festivitats com el Festival Internacional de Música de Cervera,  el Festival de Pasqua, la Passió, l'Aquelarre, Els Carranquers (la colla de diables més antiga de Catalunya) o el fet de gaudir de nombrosos grups de teatre. Econòmicament, no passa el millor moment, ja que les grans empreses que s'hi van instal·lar han acabat per tancar o per deslocalitzar.

En aquest context socio-econòmic, l'Espígol és un dels 2 centres ocupacionals de l'Associació Alba. La majoria d'instal·lacions són a la comarca veïna, l'Urgell, però l'objectiu és esdevenir referents al territori, crear sinèrgies i complicitats amb el màxim nombre d'ajuntament i, especialment a Guissona, com a capital econòmica de La Segarra.

"Tant de bo d'aquí a deu anys haguem desaparegut perquè governs i societat hagin posat els recursos neecssaris perquè l'acceptació i la inclusió sigui un fet"

Amb quants voluntaris i voluntàries compteu i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

D'una banda, a l'entitat tenim un programa de voluntariat anomenat AMICS en què hi participen persones del territori que volen dedicar el seu temps a oferir ajuda, suport, coneixement a les persones i a l'entitat. Avui comptem amb més d'un centenar d'Amics, alguns d'ells i elles famílies i professionals. També comptem amb particulars i empreses AMIGUES que fan donacions de materials o maquinaria de tot tipus.

D'altra banda, l'Associació Alba s'ha convertit en un referent pel que fa a l'acollida i enviament de voluntaris i voluntàries a nivell europeu a través del programa Erasmus + gràcies al qual ja hem acollit i enviat més de 100 joves a fer voluntariat de curta o llarga durada de 2 mesos a 1 any. Concretament, a l'Espígol vénen a donar suport en activitats com natació, excursions o reforços.

Finalment, nosaltres com a  Centre Espígol també fem de voluntaris i voluntàries a la residencia de persones grans o al banc d'aliments i col·laborem en actes culturals com la Passió, la cavalcada de Reis, jornades poètiques, culturals i esportives i atenem exposicions temporals.

És una realitat que sense voluntaris i amics no podríem fer moltes de les nombrosíssimes activitats que fem, ja que són un suport i reforç que difícilment podríem assumir.

Per què creieu que les persones voluntàries col·laboren amb vosaltres?

Les motivacions de voluntaris i voluntàries i amics i amigues poden ser molt diverses. Pel que fa als AMICS, és tanta la diversitat d'edats, situació i característiques, que es fa difícil resumir la motivació. Per desgràcia, la dificultat actual de trobar feina ha fet que moltes persones optin per ocupar el temps fent voluntariat. No poques persones ho fan amb l'esperança que pugui ajudar a aconseguir un treball remunerat... Pel que fa al voluntariat europeu, és llarga la tradició a Europa de dedicar un temps d'experiència i reflexió a l'estranger abans de començar la carrera, per exemple, o per acabar de definir els projectes de futur. El que si és força comú, és que l'experiència del voluntariat es valora molt positivament. Omple, sorprèn i trenca prejudicis.

Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?

Tant de bo haguem desaparegut perquè els governs i la societat en general hagin estès i posat els recursos necessaris perquè l'acceptació i la inclusió de totes les persones sigui un fet. Per desgracia segurament, encara no serà així. De moment, ens preparem per a l'envelliment de la nostra gent i per donar resposta a la tipologia de característiques dels nens i nenes que arriben a la nostra Escola: pluridiscapacitats i amb trastorns de conducta.

Quin ha estat per a vosaltres el moment de més passió a l'entitat?

Seria difícil dir un únic moment concret de passió. L'entitat just va celebrar 40 anys de vida l'any passat. D'entre els diferents actes de commemoració que vam celebrar, un va ser recollir les vivències i experiències de diferents persones de l'entitat en un vídeo protagonitzat per professionals, persones ateses, famílies, amics o socis. Aquí hi apareixen experiències vitals de nombroses persones que han format i formen part de l'Espígol.

Comparteix i difon

Comentaris

Marina Granados Tena

(Usuari no registrat)

Hola,

Bon dia, sóc una estudiant del grau en Mestre d'Educació Primària i m'agradariam conèixer el projecte i aportar el meu grà de sorra. És per això que resto a la vostre disposició per tal de concertar una cita i conei-xe'ns.

 

Atentament,

Marina Granados Tena

Afegeix un nou comentari