Fem la Murga: Més de 100 joves escoltes rehabiliten pisos a Barcelona i Lleida pel dret a un habitatge digne
Comparteix
La Murga és un projecte de cooperació que pretén millorar la qualitat de vida dels ciutadans en risc d’exclusió i sensibilitzar infants i joves sobre les causes de la pobresa a l’entorn proper.
La Murga és un projecte de cooperació que pretén millorar la qualitat de vida dels ciutadans en risc d’exclusió i sensibilitzar infants i joves sobre les causes de la pobresa a l’entorn proper.
Enguany es realitza la 20a edició del projecte a Barcelona i la 5a edició a Lleida en què més de 100 joves escoltes de 15 a 18 anys conviuran amb persones en risc d’exclusió social durant 5 dies.
El Projecte La Murga és un projecte d’aprenentatge i servei desenvolupat per l’associació Escoltes Catalans que pretén sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne. Hi participen joves d’entre 15 i 18 anys i els seus caps (monitors/es voluntaris/àries) d’Escoltes Catalans i de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, que durant 5 dies conviuran amb veïns i veïnes usuaris/es de Serveis Socials de Ciutat Vella de Barcelona i el Casc Antic de Lleida, cooperant amb ells per millorar les seves condicions de vida mitjançant la rehabilitació dels seus pisos i analitzant de més a prop les arrels de la pobresa a les nostres ciutats i barris.
La Murga compta ja amb 20 edicions realitzades a Barcelona, i ja fa cinc anys que es va engegar una edició a Lleida. La Murga és un projecte impulsat per Escoltes Catalans i obert a la participació de tots els agrupaments de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Acció Escolta de Catalunya i Escoltes Catalans). La realització de l'activitat és coordinada per equips de voluntaris de les tres associacions.
El projecte té com a objectius millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant accions locals i contribuint a la defensa dels drets humans a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació amb els i les joves afavoreix el treball de cohesió amb els veïns i veïnes participants.
Així doncs, la importància no es troba només en les tasques de rehabilitació dels habitatges (pintura, reparacions, recollida de mobles vells...) sinó en aquesta convivència que genera una actitud crítica entre els i les joves sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris degradats, amb la intenció de desemmascarar els mecanismes que generen la problemàtica.
Aquest any participen a la Murga de Barcelona l’Agrupament Escolta (AE) Wé Ziza (Barcelona), l’AE Mintaka (Teià), l’AE Taciplà (Alpicat) i l’AE L’Espiga (Viladecans).
I a la Murga de Lleida: l’AE Intayllú (Vilassar de Mar), l’AE Alosa (Lleida) L’Agrupament Escolta i Guia (AEiG)Montpalau (Pineda), l’AEiG Rudyard Kipling (Barcelona) i l’AEiG Sant Bernat de Claravall (Olesa de Montserrat).
En total, més d’un centenar de joves que durant el dia es distribuiran en equips repartits per diferents pisos. A la nit dormiran a l’Escola Parc de la Ciutadella a Barcelona i a l’Escola Cervantes de Lleida.
El projecte ha elaborat diversos recursos per sensibilitzar la població sobre la problemàtica social de la pobresa als nostres barris i ciutats, com ara el curtmetratge documental o el llibre ‘Una casa nova’, un conte per a infants (6-11 anys).
Afegeix un nou comentari