Seduïts per les orenetes
Comparteix
Són un dels símbols de la primavera, i estan protegides, tan elles con els seus nius. Es pot fer voluntariat per les orenetes, col·laborant en el projecte Orenetes.cat, i fer-ne el seguiment de les poblacions.
Espècies protegides
Totes les orenetes són espècies protegides tant per la llei de protecció dels animals catalana com per les directives europees . Gràcies a la seva alimentació insectívora, tenen una funció beneficiosa en el control de plagues i insectes, incloent-hi espècies com el mosquit tigre. A més a més, el seguiment de les seves poblacions és un indicador sobre la qualitat ambiental i el canvi climàtic.
Tal com passa amb totes les espècies protegides, els seus nius no es poden destruir ni durant el període de reproducció ni durant la resta de l’any, quan els nius són buits i les orenetes són a l’Àfrica.
Compartim amb elles l’ambient urbà
A les orenetes els agrada l’ambient urbà, i a l’igual que amb altres espècies, compartim amb elles les ciutats i viles. La seva proximitat ens permet gaudir d'una mica de natura en els entorns urbans. És necessària una labor pedagògica i divulgativa per evitar que aquesta convivència no generi alguns moments conflictius, com pot passar durant la restauració de façanes, o amb l’acumulació d’excrements. D’altra banda, el refranyer popular recorda que “Les orenetes porten sort, i qui les empaita és bord”.
Entre els ocells urbans protegits i que nidifiquen en edificis, destaquen l'oreneta vulgar, l'oreneta cuablanca, el falciot negre i el ballester.
8 espècies d’orenetes i falciots
A Catalunya hi viuen cinc espècies d’orenetes i tres de falciots, que es poden trobar per tot el territori: l’oreneta vulgar, l’oreneta cuablanca, l’oreneta de ribera, l’oreneta cua-rogenca, el roquerol, el falciot comú, el falciot pàl·lid, i el ballester .
Voluntariat amb Orenetes.cat de l’Ico
L’Associació Institut Català d’Ornitologia ICO impulsa des de l’any 2007 el projecte Orenetes.cat , en el que han participant més de 1000 voluntaris col·laboradors.
És una iniciativa d'estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià. Actualment hi ha dades de 200 municipis, i 35000 nius censats.
L’oreneta cuablanca és una espècie propera a les persones i de fàcil observació, pel seu costum de nidificar a les façanes, i alhora, és un excel·lent indicador de la qualitat ambiental..
Qualsevol persona o col·lectiu que ho desitgi pot ser-ne voluntari, sense necessitat de tenir coneixements previs sobre els ocells. Persones aficionades a l’ornitologia de totes les edats, ornitòlegs professionals, i també associacions d’escoltisme, esplais i lleure, així com centres educatius, poden participar en les estudi de les orenetes cuablanques de la seva localitat com a eina pedagògica, com una forma d'endinsar-se en el coneixement de la natura.
Per participar cal enregistrar-se a la pàgina, i realitzar un senzill cens de nius de orenetes cua blanca. Hi ha dos períodes de l’any per a realitzar dos cens diferents: el primer va de l'1 al 31 de maig, i el segon, del 15 de juny al 31 de juliol. Es pot veure les dades de les anteriors edicions al web del projecte.
Afegeix un nou comentari