Una campanya per recuperar 50 fonts d'aigua
Comparteix
Una petita font natural on l'aigua brolla, és, també, un important ecosistema aquàtic d'aigua dolça. A les fonts cal sumar-hi un valor cultural i identitari en el si de les comunitats que hi són properes.
La Setmana de la Natura promou la campanya per la recuperació de 50 fonts a Catalunya. Entre el 27 de maig i el 5 de juny, les entitats, grups i associacions estan convidats a prendre accions de voluntariat ambiental per a protegir i recuperar aquests petits ecosistemes al voltant del recurs de l'aigua, i recuperar-ne, també el valor social.
Les entitats Fundació Vincles i Paisatges Vius, que duen a terme projectes de conservació i divulgació de les fonts i altres punts d'aigua dolça, col·laboren amb la campanya aportant recursos i recomanacions.
Les fonts i l'educació ambiental
Per a la Fundació Vincles, el coneixement de les fonts és una estratègia per a potenciar l'educació a la sostenibilitat. De font en font és un programa educatiu que representa una proposta intergeneracional per conèixer el patrimoni, natural i cultural. Qui desitgi participar, té a disposició les guies de camp on s'explica la informació que cal recollir en cada font, i posteriorment posar a disposició del portal De font en font.
La biodiversitat a l'aigua dolça
Paisatges vius és l'entitat impulsora de 1.000 Punts d'Aigua, un projecte col·laboratiu i de ciència ciutadana que pretén donar valor i visibilitat als petits punts d'aigua que tenim repartits pel territori i millorar el seu estat de conservació, tant per la biodiversitat com per la societat. Al portal es pot trobar informació sobre les diferents tipologies de punts d'aigua, com llacs, llacunes litorals, regs o fonts, i sobre les característiques de l'hàbitat, la flora, la fauna, i les amenaces que tenen.
Per la setmana de la natura Paisatges Vius ha elaborat 10 recomanacions per afavorir la biodiversitat a l'hora de restaurar una font: entre d'elles, mantenir piques on l'aigua sobrant pugui crear petites basses, afavorir l'accés d'amfibis amb escaletes de pedra o troncs que facin de rampa, crear per a la fauna refugis entre les pedres o superfícies per prendre el sol, i mantenir la vegetació rupícola o les espècies com aranyons, arços o bardisses que donen fruits pels ocells. També aconsellen convidar tots els visitants a endur-se els residus a casa, i evitar posar papereres, que són difícils de mantenir netes.
El decàleg de bones pràctiques de l'Aca
D'altra banda, l' Agència Catalana de l'Aigua, ha generat un decàleg de bones pràctiques dedicat a la restauració de les fonts, en el que fa referència també a aspectes com els permisos a sol·licitar, les senyalitzacions de la font, en relació als elements naturals i culturals de la font, als accessos i camins, i la garantia - o no - de l'aigua per a consum humà.
El mapa d'actes de la Setmana de la Natura
Entitats com l'Associació Cen i organitzacions com l'Ajuntament de Bonastre, ja han inscrit la seva acció per recuperar 1 font al mapa d'actes de la Setmana. L'organització convida a afegir-se al repte de restaurar 50 fonts. Tots els participants rebran una polsera solidària #setmananatura, elaborada amb la col·laboració de l'entitat social Maresmon de Manlleu.
La Setmana de la Natura és un moment de celebració de la natura, en el que es convida a actuar en la seva protecció. Es pot participar en la campanya a les xarxes socials publicant una fotografia amb la polsera durant algun dels actes de la Setmana, i etiquetar-la amb el hashtag #setmananatura.
Afegeix un nou comentari