Les entitats socials presenten 10 propostes per fer front als maltractaments a la gent gran
Comparteix
Crear un telèfon de suport a les víctimes, posar en marxa agències d’atenció especialitzades o habilitar habitatges per a persones grans maltractades són algunes de les demandes.
L’informe ‘Maltractaments a les persones grans. Una realitat oculta que exigeix respostes’, publicat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, posa en relleu aquesta problemàtica i planteja un decàleg per donar-li resposta i també prevenir-la.
“Parlem de maltractaments a persones grans, però no sabem ni quina és la dimensió del problema, ni com ho viuen les persones afectades realment, perquè moltes ho viuen en silenci”, afirmen des de la Taula.
De fet, no es coneix exactament quanta gent gran és víctima de maltractament ni les proporcions reals de la situació. Les últimes dades, publicades el 2015 en ‘L’enquesta de Seguretat Pública de Catalunya. Edició especial sobre les persones grans’ del Departament d’Interior, conclouen que el 90% de les persones entrevistades de més de 65 anys que pateixen maltractaments no ho denuncia. L’enquesta també ressalta que 1 de cada 10 persones ha patit algun tipus de maltractament en els últims 12 mesos.
“Es tracta d’una problemàtica social que ha existit sempre, però que cada cop és més creixent i estem descobrint cada vegada més”, assenyala l’informe. De fet, és una situació que també es dóna a nivell internacional i que ha portat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a definir-la com “una de les formes de violència més oculta i més desconeguda”.
Telèfon d’atenció especialitzat
Com a resposta, l’informe presenta un decàleg amb mesures preventives però també d’actuació davant els maltractaments. La creació d’un telèfon de consulta o suport especialitzat, com el que existeix en els casos de violència domèstica, és una de les principals demandes. “És imprescindible rebre suport i assessorament de professionals amb formació que coneguin les particularitats dels maltractaments a persones grans i siguin especialment sensibles amb aquesta situació’.
També es considera urgent comptar amb serveis específics com oficines d’atenció a gent gran maltractada, com ja passa en altres països, o disposar d’habitatges on aquestes persones puguin viure de forma segura en un àmbit domèstic i no institucionalitzat
La prevenció també és un altre dels eixos claus, amb polítiques educatives perquè infants i joves reconeguin el rol familiar i social de les persones grans i es promogui el bon tracte.
Decàleg de propostes
1.- Polítiques educatives de sensibilització per a infants i joves
2.- Donar a conèixer a la societat què són els maltractaments a persones grans i les seves conseqüències
3.- Serveis específics per a persones grans maltractades
4.- Recursos de protecció per a persones grans maltractades
5.- Habitatges per a persones grans maltractades
6.- Programes per a les i els maltractadors
7.- Informació i formació de professionals i de les persones grans
8.- Potenciar la coordinació de professionals amb protocols signats i d’obligat compliment per a serveis socials, salut, cossos de seguretat, jutjats, fiscalia i tots aquells agents implicats
9.- Agilització dels processos judicials
10.- Canvis legislatius en l’àmbit penal, i potenciació de l’ús dels recursos legals existents
Afegeix un nou comentari