Àmbit de la notícia
Social

El Raval: planter d’experiències innovadores d’economia social i solidària

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • Taula rodona de la jornada 'Fet al Raval'. Font: Suport Associatiu
  • Taller del CET Estel Tapia. Font: Estel Tapia
  • Material promocional de Menja Futur. Font: Menja Futur
  • Equip d'Oikocrèdit a Catalunya. Font: Oikocrèdit
  • Presentació dels materials elaborats per Dona Kolors. Font: Dona Kolors
  • Local de la llibreria Contrabandos. Font: Contrabandos

Serveis de restauració, comunicació i alimentació, projectes culturals, finances ètiques i  xarxes d’inserció laboral són alguns dels diversos projectes que configuren el mercat social del barri.

L’economia social i solidària s’obre pas a tot Barcelona, i el Raval no es queda enrere. Actualment, trobem a la capital catalana gairebé 5000 iniciatives d’aquest tipus que generen al voltant del 8% de l’ocupació a la ciutat, segons l’informe publicat aquest any per l’Ajuntament de Barcelona. Unes xifres que, com afirma Anna Fernández, coautora de l’estudi i membre de la Xarxa d’Economia Solidària, fan que ‘no parlem d’un sector residual ni petit’.

Per visibilitzar els valors de l’economia social solidària i les experiències presents al Raval, es va celebrar el 10 de maig passat al MACBA de Barcelona la jornada ‘Fet al Raval’, impulsada pel grup motor Territori Socialment Responsable d'aquest barri amb el suport de Barcelona Activa.

“Dins de l’economia social i solidària trobem una gran diversitat de projectes amb una sèrie de elements en comú: posen la persona en el centre, aposten per la gestió democràtica i la propietat col·lectiva, respecten les qüestions de gènere i el medi ambient i la seva prioritat no és el lucre sinó que es mouen per respondre a les necessitats humanes’ va explicar Fernández.

Un 10 per al Raval

Valors que també queden reflectits en el Decàleg que es va presentar durant la trobada i on es recullen 10 criteris adreçats a empreses, comerços, entitats socials, veïnat i equipaments per fer del Raval un Territori Socialment Responsable.

Prioritzar la compra de productes i serveis de proximitat i la contractació laboral de persones del barri en condicions dignes; aplicar polítiques d’igualtat de gènere i de cura i respecte al medi ambient o formar part dels grups de treball que promouen projectes socials, comunitaris o culturals al barri són només alguns dels 10 punts desenvolupats en aquest document.

Però tot i que els projectes d'economia social van prenent força, l'acte també va permetre posar en relleu algunes mancances detectades per les entitats, com les “dificultats d’accés al finançament o el fet de dependre molt de subvencions públiques”, segons Ludovic Nau, coordinador de l’Espai Emprèn de l’organització Servei Solidari.

La necessitat de potenciar la coordinació entre entitats i intercooperar entre empreses i iniciatives que treballen en diferents sectors dins de l’economia social també es va plantejar com un dels reptes clau.

Catàleg d'exeriències de econòmica social i solidària

La jornada es va tancar amb un Mercat Social on es van presentar de la mà dels seus protagonistes algunes de les propostes més innovadores o amb major impacte social recollides al Catàleg d’experiències d’economia social i solidària.“Si volem que l’economia creixi, la ciutadania ha de poder conèixer i visualitzar aquestes iniciatives’, va recordar Fernández.

En aquest llistat et presentem algunes de les que formen part del catàleg. Són només una selecció, però al barri se n’estan desenvolupant moltes altres!

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari