Àmbit de la notícia
Projectes

Campanyes 'Teaser': despertant curiositat i intriga per atreure l’atenció

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • Fragment de l'espot de la campanya per presentar el mapa Pam a Pam.Font: XES i Setem.
  • La campanya 'Soy gafotas' va generar força expectació a les xarxes socials. Font. Red Acoge
  • Fragment de la campanya per anunciar els Camps de Treball 2015 de Setem.Font: Setem
  • Campanya 'No es sano' per reivindicar l'accés universal als medicaments. Font: Campanya No es Sano
  • Hashtag #HoHasDeViure de la campanya dels Camps de Solidaritat 2015 de Setem. Font: Setem Catalunya
  • El 'Club Premium del Medicamento' també es va donar a conèixer a través de plafons informatius. Font: Campanya 'No es Sano'

Provocar expectació i promoure la reflexió són els objectius d’aquesta estratègia comunicativa que diverses ONG han fet servir amb èxit a l'hora de llançar els seus projectes i iniciatives.

També anomenades 'campanyes d'intriga', aquest recurs consisteix a oferir enigmàtics o curiosos anuncis amb un mínim d'informació amb la idea de despertar la curiositat del públic i aconseguir que se'n parli. Posteriorment a l'emissió d'aquests 'teasers' o anuncis breus, es dóna a conèixer el vídeo final on es desvela el projecte o 'producte' que es vol difondre.Tot i que és una tècnica utilitzada des de fa anys en el món publicitari tradicional, també algunes ONG han sabut fer-ne un ús enginyós amb bons resultats.

A l'hora de planificar una campaya 'teaser' hem de tenir en compte:

  • Un hashtag o un missatge atractiu que cridi l’atenció i no deixi indiferent. Aquesta és la clau per al bon funcionament de la campanya. Comptar amb els anuncis amb personatges famosos o populars també pot ajudar-nos a generar més impacte, però no és un element imprescindible.
  • Triar els canals de difusió adequats: les xarxes socials són el suport més indicat perquè una campanya 'teaser' s'estengui amb rapidesa i, si és bona, es viralitzi. Tot i així, en funció del públic, l’objectiu i el pressupost del qual disposem, també poden utilitzar-se altres canals (televisions, cinemes, tanques publicitàries…).
  • Establir un calendari clar: Generalment, en els vídeos promocionals s’anuncia una data en la qual es descobrirà què o qui s’amaga darrera de la iniciativa, però no sempre és així. Això sí, no hem de deixar passar un període de temps massa llarg entre l’anunci inicial i el vídeo final.

A continuació, recollim alguns exemples de Campanyes 'Teaser' impulsades per ONG.
 

Pam a Pam, el nou mapa del consum responsable i l’economia solidària

Per presentar Pam a Pam,  la Xarxa d’Economia Solidària-XES i Setem van llançar aquesta campanya que va comptar amb la participació d'activistes de diferents cooperatives, alguns tan populars com David Fernández i Oleguer Preses.

Amb el hashtag #19DfesPAM, es van difondre durant una setmana a Twitter i Facebook diversos vídeos on es convidava a denunciar i “fer Pam” a l’oligopoli energètic, a l’especulació alimentària, al turisme depredador i a la banca convencional. Finalment, el 19 de desembre es feia públic l'anunci final que donava a conèixer aquest mapa on, des de l’economia solidària, es visibilitzen alternatives en tots aquests sectors.

Teasers:

#19DfesPAM a l'oligopli energètic!
#19DfesPAM a l'especulació alimentària!
#19DfesPAM al turisme depredador!
#19DfesPAM a la banca!

Vídeo final:

 

Campanya ‘También soy gafotas’

Després de dues setmanes durant les quals diferents vídeos anunciaven la discriminació contra les persones amb ulleres, la Red Acoge donava a conèixer l’espot final de la campanya #TambiénSoy Gafotas.

I ho feia coincidint amb la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, amb l’objectiu de denunciar que, tot i que la discriminació per l’ús d’ulleres no era real, sí ho eren el racisme, la xenofòbia i l’islamofòbia.

La iniciativa va generar reaccions molt dispars: malgrat que algunes persones van entendre des del principi que reflectia una situació “ridícula” i fictícia, a les xarxes es van arribar a llegir  frases com ‘això no pot ser real’. “Volem que es tingui aquesta mateixa sensació quan la discriminació es produeixi davant l’ús del vel o per l’accent a l’hora d’atendre una trucada telefònica”, van explicar des de Red Acoge.

Teasers:

Testimoni víctima
Discriminació al mercat
Discriminació habitatge
Discriminació a la feina
Discriminació al veïnat

Vídeo final:


Camps de solidaritat 2015 de Setem

Durant una setmana, Setem va publicar amb el hashtag #HoHasDeViure un seguit de curiosos curts on diverses persones explicaven com se sentien arran d'una experiència i recomanaven que tothom la visqués. L’espot final desvelava que es tractava dels camps de solidaritat de l'entitat i informava de l'obertura de les inscripcions de l'edició 2015.

En aquest cas, els vídeos va ser enregistrats, protagonitzats i editats per les voluntàries i voluntaris de l’organització que havien participat en camps de solidaritat d'anys anteriors, el que demostra que també és possible llançar una bona campanya 'teaser' amb poca inversió econòmica mentre hi hagi bones idees i imaginació.

Teasers:
-Dóna-li la volta al món
-La meva vida d’abans no té res a veure amb la d’ara
-Almenys una vegada a la vida
-Encén la xispa que tens apagada 
-És tot allò que tu vulguis

Vídeo final:


Campanya 'No es sano'

Un espot protagonitzat per Arancha Benito, un perfil a twitter, una pàgina web i plafons publicitaris donaven a conèixer el Club Premium del Medicamento, una iniciativa que, previ pagament d'una quota a l'abats de poques persones, s'anunciava com la solució a l'actual problema d'accés a medicaments per tractar malalties com l'hepatitis C o el càncer.

La difusió del vídeo va generar indignació en les xarxes socials i el hashtag #EnfermedadesPijas, que acompanyava els missatges de denúncia, era trending tòpic una hora després del seu llançament.

Finalment, la popular presentadora ho desvelava tot en un altre vídeo, on reivindicava l’accés universal als medicaments com a part indispensable del dret a la salut i donava a conèixer la campanya No es sano, promoguda per entitats com Metges del Món, OCU, Salud por Derecho i Oxfam Intermón, entre d’altres. 

Veure Vídeo teaser

Vídeo final:

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari