Àmbit de la notícia
Projectes

Ivan Pera: "La Carta de la Pau exposa uns principis sobre els que es pot fonamentar una pau sòlida, duradora i realista"

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Ivan Pera, director de la Fundació Carta de la Pau dirigida a la ONU.  Font: Fundació Carta de la Pau dirigida a la ONU
  • Activitat de sensibilització duta a terme per l'entitat.
  • Imatge del Congrés que va tenir lloc a Colòmbia el 2014.
  • Curs Francesc Torralba.

Ivan Pera, director de la Fundació Carta de la Pau dirigida a la ONU, ens parla sobre la Carta de la Pau i sobre l'actual situació mundial en matèria de pau i drets humans.

Ens podries explicar amb dues frases què és la Carta de la Pau?

La Carta de la Pau dirigida a l'ONU és un document escrit per un grup de persones amb una gran inquietud per la pau. Exposa uns principis sobre els que es pot fonamentar una pau sòlida, duradora i realista. Es dirigeix a tots aquells que es vulguin comprometre i treballar per la construcció d’una cultura de pau.

I perquè s’adreça a les Nacions Unides?

La ONU és la institució pública, l’organisme polític internacional de més alt nivell que té com a principal objectiu la construcció de la Pau. És doncs el destinatari principal i ideal per un document que té esperit universal. 

Amb motiu del cinquantè aniversari de la ONU, es lliurà la Carta de la Pau al seu Secretari General, amb les signatures i els testimonis recollits fins aquell moment ( any 1995). Regularment se segueixen entregant les adhesions i signatures que continuem rebent (1996, 1998 i 2004).

Quina mena d’actuacions dueu a terme des de la Fundació per donar-la a conèixer? Us costa molt que arribi a la ciutadania?

De les diferents campanyes que en el seu moment es van realitzar per donar a conèixer la Carta ens destacaríem dos, la campanya Setmana per la Pau als Districtes de Barcelona i la Campanya Comarques. En la primera es va explicar la Carta a entitats dels districtes de Barcelona. La segona campanya, i que va durar tres anys, es va donar a conèixer la Carta a entitats i persones de les comarques de Catalunya. En la cloenda d’aquesta campanya, que es va celebrar Sant Sadurní d’Anoia l’any 2004, es van agrupar a més de 1000 persones. 

Però des de els últims anys fruit de la pròpia evolució de la Fundació i de la seva voluntat d’impacte i transformació social hi ha hagut un canvi en la missió de l’entitat: s’ha passat de tenir com a objectiu el fet de donar a conèixer la Carta a tenir per objectius generar, produir, coneixements, formació i propostes d’intervenció social per a fer transformació per la convivència i la pau. Avui a la Fundació Carta de la Pau ens dediquem a pacificar i transformar entorns.

D’aquí a un any celebrareu el 3r Congrés Internacional “Edificar la Paz en el Siglo XXI” a la República Dominicana. Quins en són els principals objectius?

Dins la nostra línia de treball de generar debat i produir coneixements els congressos internacionals Edificar la Pau al Segle XXI són el projecte més important. Per la quantitat i qualitat dels participants ( més de 500 congressistes en cada edició entre els que cal destacar experts internacionals com Lederach, Reyes Mate, Enrique Dussel, Adela Cortina, Federico Mayor Zaragoza, Begoña Roman, Irina Bokova, Francisco de Roux, Francesc Torralba...); pel debat generat (s’inicia un any abans de la celebració dels dies de congrés amb reunions d’experts i es pot seguir online); pels continguts generats i publicats ( les memòries de cada congrés recullen totes les ponències, les aportacions dels debats precongressuals i congressuals, les comunicacions presentades pels congressistes, etc) i, finalment, per la voluntat d’incidència i impacte en aquells àmbits on es prenen decisions per la construcció de pau, la convivència i la cohesió social.

Els congressos edificar la pau volen ser un punt de trobada i debat entre món acadèmic, societat civil i moviment pacifista per a fer un debat propositiu.

Tots aquests són els objectius principals de cada congrés, també els del proper congrés a República Dominicana els dies 26-29 de juny del 2017.

En aquest enllaç hi ha la informació del 3er congrés i es pot seguir el debats online.

Estem en un moment crític a nivell de Pau i Drets Humans a nivell mundial?

Sens dubte. Estem en un moment clau, de tornar a configurar moltes coses, de trencament de vells equilibris i ordres. Un moment obert, de “batalla campal”. Un moment decisori. El camí pot ser un o un altre en funció del que passi avui. I en aquest moment clau s’han de fer valer uns valors i unes demandes que donin força a la voluntat de convivència, de cohesió, de pau. A nivell internacional però sobretot a nivell local, i més concretament a nivell de ciutat.

Quins són els reptes de futur que us marqueu des de la Fundació?

Avui tenim dos tipus de reptes principals: aquells que tenen a veure amb la nostra missió de fer propostes per a la convivència, la cohesió social i la pau, i aquells que tenen que veure amb la nostra fortalesa i sostenibilitat com a entitat. Els dos estan perfectament lligats, no hi ha un sense l’altre: impacte social i sostenibilitat institucional i econòmica.

A nivell de propostes, el repte està en “aterrar” el debat sobre la pau a l’actualitat, deslligar-lo d’una imatge i un lèxic propi del moment fundacional als anys 60 i 70. Ara ens calen propostes concretes, realistes, útils i transformadores per resoldre problemes i generar oportunitats de convivència i cohesió social començant pels nostres barris. Pensament i acció. Per això estem desenvolupant programes d’acció social per la convivència i la pau als barris, per exemple al barri de La Mina.

Quin ha estat per a tu el moment de més emoció de l’entitat?

Jo crec que els moments més emotius per l’entitat i que han significat grans fites han estat la cloenda de la campanya comarques l’any 2004, la celebració del 1er Congrés a Barcelona l’any 2012 i la celebració de vintè aniversari l’any 2013 quan es va celebrar el camí fet fins a la data i a més a més es va marcar el rumb pels propers anys per seguir treballant en el que nosaltres diem “pacificar i transformar entorns”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari