Una campanya a Twitter aconsegueix que Guinea torni a expedir DNI
Comparteix
L’Associació de Blocaires de Guinea inicia el moviment #DroitALidentite per exigir a les autoritats que tornin a generar documents identificatius per a la ciutadania.
La ciutadania de Guinea, des del desembre del 2014, ha estat sense poder obtenir un document identificatiu perquè les autoritats del país així ho van voler. Tot i això, la història del país ara és ben diferent. Gràcies a la campanya #DroitALidentite engegada per Ablogui (Associació de Blocaires de Guinea), el Govern guineà ha reaccionat i des del dia 25 d’abril les comissaries ja poden renovar els DNI de la ciutadania. Aquesta campanya es va iniciar a Twitter i va obtenir un ressò enorme. D’aquesta manera, s’ha posat de relleu com la societat civil pot arribar a canviar les polítiques d’un país.
Fa més d’un any, els guineans i guineanes residents a l’estranger havien de tornar al seu país per renovar els passaports. Les persones residents al país no podien ni renovar els seus carnets caducats o perduts. Segons el Govern guineà, les comissaries van deixar de realitzar aquest tràmit perquè estaven pendents d’incorporar un nou model de DNI per evitar fraus. Contràriament, a partir de la prohibició es va obrir una nova via pel comerç il·legal de documents falsos que els guineans i guineanes podien obtenir per 100 000 GNF (12 euros), per exemple, a la regió de Dixinn.
Davant d’aquesta situació, els blocaires d’Ablogui van decidir donar un pas endavant i encetar la campanya #DroitALidentite. Tot va començar com una denúncia a les autoritats de Guinea, però en els primers dies, alguns dels tuitaires amb més influència del país van començar a difondre l’acció. En pocs dies, les xarxes socials i en especial Twitter van començar a recollir queixes de persones que explicaven la seva situació personal.
Amb el suport d’altres organitzacions, el cas va arribar a projectar-se a la premsa, arribant fins a la revista internacional Jeune Afrique. A finals del mes d’abril, quan la intensitat de les queixes va arribar a punts insospitats, les ambaixades van emetre notes anunciant la disponibilitat dels passaports i, concretament el dia 25, les comissaries van començar a renovar els DNI.
La plataforma Ablogui ha aconseguit una reputació notable en poc temps. Durant les darreres eleccions va llençar la pàgina GuineeVote per controlar els fraus durant els comicis. En aquest sentit, #droitALidentite demostra com les TIC estan al servei de tot el món, oferint un nou canal perquè la ciutadania es pugui expressar.
Afegeix un nou comentari