Àmbit de la notícia
Internacional

Bureaucrazy, l’app creada per refugiats sirians per vèncer la burocràcia alemanya

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Sol·licitants d'asil reben assessorament a una oficina. Font: Physicians for Human Rights, Flickr
  • Joc de paraules en anglès 'Bureau' i 'Crazy'. Font: Poetryplacards.blogspot
  • Paperassa, el dia a dia de la burocràcia. Font: Robson de Almelda, Flickr

La idea va guanyar un concurs de desenvolupament de software i va rebre el reconeixement del públic a la Startup Europe.

Un grup de cinc refugiats ha desenvolupat l’aplicació mòbil "Bureaucrazy", un software dissenyat per trobar solucions ràpides a problemes comuns destinat a sol·licitants d’asil arribats a Alemanya. L’objectiu de l’App és facilitar els tràmits i passar per sobre de la feixuga burocràcia amb la qual sovint es troben: omplir desenes de formularis, intentar comprendre un llenguatge totalment desconegut, etc.

"Bureaucrazy" és un joc de paraules en anglès que inclou els mots ‘burocràcia’ i ‘boja’. Entre les prestacions que l’aplicació tindrà, destaca un apartat per, precisament, traduir diferents formularis en àrab i anglès. A més, el software comptarà amb un mapa geolocalitzat de Berlín on podran trobar les diferents oficines per poder fer els corresponents tràmits. I també servirà com a punt d’informació bàsica per resoldre dubtes com per exemple l'obertura d'un compte bancari o la inscripció a una universitat.

Munzer Khattab, un dels impulsors de la idea, va arribar a Berlín l’any 2015. Amb només 23 anys i provinent de la localitat costanera de Latakia, ha pogut descobrir de primera mà com funciona la burocràcia a Alemanya. Quan va arribar al país, li van donar l’adreça d’unes oficines d’ocupació, però va trigar setmanes a trobar l’oficina perquè el lloc on va anar estava tancat per obres.

Una situació similar va viure el seu amic, Ghaith Zamrik, originari de Damasc i també creador de l’App. El primer que li van dir va ser que havia de signar vuit documents importants, dels quals només la meitat estaven traduïts a l’àrab. "Era molt frustrant, fins i tot els meus amics alemanys tenen problemes amb la burocràcia. Imagineu-vos els que acaben d’arribar al país", va afirmar Zamrik en declaracions al diari britànic The Guardian.

Només durant l’any passat van arribar al voltant d’1,1 milions de refugiats a Alemanya, la majoria vinguts de l’Afganistan, l’Iraq o de Síria. Khattab, Zamrik i els seus amics van desenvolupar l’app com a part d’un concurs de programació a l’escola d’integració digital ReDI de Berlín, una institució sense afany de lucre. Aquesta idea va guanyar un concurs de desenvolupament de software i també va rebre elogis a la conferència tecnològica Startup Europe. Fins al gener del 2017, però, no estarà disponible.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari