Josep Giol: “El Pi simbolitza tots els centellencs passats, presents i els qui vindran"
Comparteix
L’Associació de Galejadors de Centelles organitza la Festa del Pi cada 30 de desembre, una cita bicentenària en la que el poble ofereix un pi guarnit amb pomes i neules, tot ballant amb l'espetec dels trabucs.
Centelles celebra la Festa del Pi des del 1751, amb una única interrupció entre els anys 1936 i 1939, degut a la Guerra Civil. Els preparatius de la Festa comencen el dia de Sant Esteve, 26 de desembre, en què un grup de galejadors surt als boscos de la rodalia del municipi i tria el Pi que protagonitzarà la celebració. El dia central de la festa és el 30 de desembre, festivitat de Santa Coloma, en el que el pi marcat és tallat a cops de destral i traslladat amb bous fins a l’interior de l’església del poble, mentre ressonen les escopetades.
Josep Giol, capità de l’Associació de Galejadors de Centelles, encarregada d’organitzar la Festa del Pi de Centelles ens explica el ritual.
Què és un galejador o galejadora?
És la persona que galeja, és a dir, fa gala amb una arma, fusell o trabuc, en to festiu. Com qui festeja a un amor. Els galejadors i galejadores ho són a títol individual, no com a membres de cap colla, tot i que per participar a la Festa del Pi de Centelles s’ha de ser membre de l’Associació de Galejadors.
Com es forma l’Associació de Galejadors de Centelles?
Fa gairebé 300 anys que fem la Festa del Pi a Centelles. Amb la Dictadura, vam haver d’aturar l’activitat. L’associació però, no es va fundar fins al 1976, amb l’arribada de la democràcia. Cada any, 9 membres de la junta -incloent el capità, que sóc jo des del 1981-escollim el pi que servirà d’ofrena a la nostra patrona, Santa Coloma. El 1944, amb 16 anys, vaig començar a galejar. Ara en tinc 88 i he tallat 73 pins en total, un bosc sencer.
En què consisteix la Festa del Pi?
El dia 30 de desembre, cada any tallem un pi que hem marcat el dia de Sant Esteve. Uns 300 galejadors i galejadores vestits amb camisa blanca, pantalons negres i barretina vermella anem al bosc per fer el ritual que viu tot el poble. Fem focs i esmorzem botifarra per agafar forces. Tallem el Pi escollit i el traslladem al poble amb una carreta tirada per una parella de bous. A les 12h, a les escales de la Parròquia de Santa Coloma, fem ballar el pi dret, de forma sorollosa, amb la pòlvora dels trabucs, abans d'entrar l'arbre a l'interior. Aquest és un moment molt especial que fa vibrar a tots els presents a la plaça. Dins de l'església, el capgirem per adornar-lo amb rams de pomes i galetes. Així és com galegem a la patrona, Santa Coloma, que se celebra l'endemà, 31 de desembre. Com a ofrena, deixem el pi penjat sobre l’altar major. Allí s’hi estarà fins al dia de Reis; durant aquest 8 dies, el Pi i la Santa, festegen, com ho fan dos enamorats.
Quins elements, a banda del pi, fan peculiar aquest ritual?
La parella de bous que transporta el pi és de per vida i ni se’n pot canviar un, ni es poden canviar de banda. La carreta és també una peça específica i serveix exclusivament per a transportar el Pi. La carreta actual és la reconstrucció d’una tradicional carreta de càrrega de bous que datava del primer terç del segle XX, i manté alguns elements de fusta de la carreta original, i tota la ferramenta. La Festa del Pi és Festa Patrimonial d'Interès Nacional des del 1987.
Què simbolitza la Festa del Fi?
Pels galejadors, la festa és una metàfora: el pi és el poble de Centelles, cada branca és un carrer, cada branquilló és una família i cada agulla, és un centellenc. En el pi hi ha tots els centellencs passats, presents i els qui vindran.
Afegeix un nou comentari