Roger Rosich: “Amb el Mercat Medieval de Guimerà donem impuls al nostre petit poble”
Comparteix
El Roger Rosich és el portaveu de la comissió organitzadora del Mercat Medieval de Guimerà, l’esdeveniment associatiu més rellevant d’aquesta vila urgellenca.
Enguany s’ha celebrat la 22ª edició del Mercat Medieval de Guimerà, d’on va sorgir la idea de recuperar-lo?
Guimerà va concebre la idea del mercat medieval quan es va començar a estendre com a model de fira arreu del país. Nosaltres jugàvem amb un clar avantatge: teníem la declaració del municipi com a Patrimoni històric-artístic i, no cal dir-ho, teníem la sort de comptar amb un decorat natural únic, un veritable poble amb fesomia medieval.
Mirant al passat, en realitat el que fem és recuperar l’antic dret a mercat setmanal que els reis catalans a l’Edat Mitjana havien concedit a la vila, i mirant al futur, amb el Mercat Medieval de Guimerà donem impuls al nostre petit poble.
Entenem que és l’esdeveniment més destacat del poble. Quin paper hi juguen les entitats i vilatans?
Ho és i amb molt de contrast. Guimerà té al llarg de l’any menys de 200 habitants i durant un sol cap de setmana a l’agost poden passar per la vila unes 15 mil persones. La implicació dels vilatans és totalment desinteressada. Si no fos així no ho podríem fer de cap de les maneres. Necessitem d’aquesta implicació, des d’aquell guimeranenc que hi esmerça energies durant tot l’any a aquella estiuejant que col·labora sols unes hores durant el cap de setmana de la fira.
"La implicació dels vilatans és totalment desinteressada. Si no fos així no ho podríem fer de cap de les maneres".
Quantes entitats i individualitats hi participen?
Costa de dir una xifra perquè me’n deixaria. La comissió organitzadora, les institucions polítiques, el grup teatral Wigmar, l’Associació Guimerà.info… En major o menor mesura molta gent.
Quin és el vostre model d’organització?
Cal dir que al cap de 22 anys de mercat, i després de diferents models de gestió, el mercat ja funciona bastant rodat. La Comissió la formem guimeranencs i guimeranenques, incloent membres de l’equip de govern municipal (començant per l’alcalde), i ens reunim per debatre els temes. Els membres de la Comissió tenen les responsabilitats repartides i apostem per fer confiança a cadascú en la major part de decisions, i deixem a debat de la comissió sols els temes importants o espinosos.
Aquest mercat dóna vida i posa en valor el llegat medieval d’aquest petit poble de l’Urgell, quines activitats s’hi poden trobar?
Comptem amb una xifra d’uns cent paradistes, entre els quals s’hi inclouen una colla d’oficis antics que mostren com es realitzaven a l’Edat Mitjana les seves feines: el picapedrer, el bufador de vidre, el ferrer… A més, al llarg del recinte del Mercat, durant les dues jornades, hi ha una intensa programació d’espectacles pel carrer, amb animació musical i representacions teatrals.
Entre els plats forts del programa, trobem el teatre nocturn al llit del riu. En aquesta edició s’ha representat la teva obra “Els primers homes”, de què tracta la història?
“Els primers homes” explica el moment fundacional del poble de Guimerà, amb la Reconquesta: l’expulsió dels musulmans de la Vall del Corb, l’assentament del Guimerà protomedieval, la construcció de la torre de guaita i la història (sempre amb una mica de salsa dramàtica) del cavaller Wigmar, personatge llegendari que considerem el fundador del nostre poble.
"Des de fa uns anys vam establir que l’obra teatral central de la nit expliqués una història de la nostra llarga i complexa Història".
Què significa per tu poder estrenar aquesta obra al teu poble natal?
Des de fa uns anys vam establir que l’obra teatral central de la nit expliqués una història de la nostra llarga i complexa Història. I aquest repte el vaig assumir jo. He de dir que les dues representacions de l’obra, les dues nits de mercat, són molt especials. Ho són per mi com a autor de l’obra, però ho són per a tot el poble. La gent de Guimerà i els visitants descobreixen la nostra història teatralment, i alhora és un moment molt emotiu que culmina la jornada de Mercat. Sóc un dels molts que se’ns posa la pell de gallina.
"La gent de Guimerà i els visitants descobreixen la nostra història teatralment".
Quins papers representen els guimeranencs i guimeranenques voluntaris?
Els voluntaris i voluntàries que surten a fer d’actors els toca fer del que convingui, és una predisposició voluntària total. Certament els personatges protagonistes de cada obra els fan els membres de la companyia teatral amateur local Wigmar, però un cop baixes al llit del riu com a voluntari de l’obra tan et pot tocar fer de baronessa, de comerciant jueu o de pagès.
Afegeix un nou comentari