Àmbit de la notícia
Cultural

El 4 de novembre es necessiten 30.000 signatures per reivindicar el català sense fronteres

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Imatge de la campanya / Foto: Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua ha iniciat la campanya ‘El català sense fronteres’ per aconseguir la reciprocitat total dels mitjans de comunicació audiovisuals en català a tots els territoris on es parla l'idioma.

El 4 de novembre és la data límit per aconseguir les 30.000 signatures que la Plataforma per la Llengua necessita entregar a l’European Language Equality Network (ELEN), una organització internacional que vetlla pels drets lingüístics de les llengües minoritàries. La recollida de firmes forma part de la campanya El català sense fronteres, que vol aconseguir la reciprocitat total dels mitjans de comunicació audiovisuals en català a tots els territoris de parla catalana. El dissabte 5 de novembre la plataforma celebrarà la seva assemblea general a Barcelona i vol aprofitar aquesta oportunitat.

Amb aquesta campanya, la Plataforma per la Llengua vol emprendre les accions necessàries a Europa per aplicar plenament la legislació europea que protegeix els drets lingüístics dels ciutadans, amb l'objectiu que la Comissió Europea i el Comissionat de Drets Humans del Consell d'Europa es posicionin davant les autoritats espanyoles, franceses i italianes sobre la infracció d'aquests drets amb el suport de 30.000 adhesions.

Actualment, a l'Alguer no arriba el senyal de cap mitjà audiovisual en català; al País Valencià, la situació és força semblant per ara, sense disposar de mitjans propis en valencià ni rebre el senyal de mitjans que utilitzin plenament el català... Aquesta situació representa un entrebanc per a la plena normalització i promoció de la llengua catalana arreu del domini lingüístic i dificulta que els catalanoparlants puguin gaudir de la diversitat de mitjans en la seva llengua i de la riquesa dialectal d'aquesta.

La Plataforma per la Llengua denúncia que la nul·la reciprocitat o, en alguns casos, la reciprocitat parcial de les emissions de ràdio i de televisió en català entre els diversos territoris del domini lingüístic catalanoparlant suposen un atac frontal als drets lingüístics de més de 10 milions de ciutadans europeus. Aquesta restricció en la recepció dels mitjans de comunicació audiovisuals en català implica l'incompliment per part dels estats espanyol, francès i italià de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM), malgrat que fou signada per tots tres estats, i de la Directiva 2010/13/CE, reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari