Àmbit de la notícia
Internacional

Nadia Murad i Lamiya Aji, dues supervivents iazidites, reben el Premi Sàkharov 2016

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Nadia Murad amb Martin Schulz. Font: © European Union 2016 - European Parliament
  • Nadia Murad al Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Font: UN Photo/Amanda Voisard, Flickr
  • Retrat en dibuix de les guanyadores del Premi. Font: Ali Ferrat, Unió Europea

Les dues activistes, víctimes de l’esclavitud sexual d’Estat Islàmic, s’han convertit en el símbol de la lluita de les dones iazidites pels seus drets. 

Les activistes iazidites Nadia Murad i Lamiya Aji Bashar s’han convertit en les guanyadores del Premi Sàkharov 2016 que atorga anualment la Unió Europea durant una cerimònia celebrada al Parlament Europeu d’Estrasburg ahir dia 13 de desembre. Murad i Aji Bashar són les protagonistes d’un any marcat pel captiveri al qual viuen sotmeses les dones iazidites per l’Estat Islàmic a l’Iraq, utilitzades com a esclaves sexuals. En aquest sentit, ambdues s’han convertit en les portaveus d’aquesta minoria, amb la vivència en pell pròpia de violència sexual.

Aji Bashar té 18 anys i Murad en té 23. La primera, va aconseguir escapar de les urpes de Daesh l’any 2016, la segona, ho va fer al 2014. "Vaig ser venuda quatre vegades com a esclava", va afirmar Aji Bashar en un emotiu discurs durant la recollida del Premi. A dia d’avui, la seva cara presenta clars signes de violència patits durant la fugida amb una amiga seva, la Kathrin, la qual va trepitjar una mina antipersonal que va explotar. Des d’Alemanya es dedica a fer sensibilització al voltant del patiment de la comunitat iazidita a l’Orient Mitjà. Durant la cerimònia, a més, va recordar que "més de 3500 nens i nenes estan encara segrestats com a esclaus pel Daesh".

Per la seva banda, Nadia, que també resideix actualment a Alemanya, va afirmar que el que està perpetrant el grup terrorista és un "genocidi" contra el poble iazidita, en especial contra les dones d’aquesta comunitat. Durant la cerimònia també va participar el president del Parlament Martin Schulz, qui va afirmar que la Cort Penal Internacional ha d’investigar els crims comesos per Estat Islàmic i va recordar l’obligació d’Europa d’acollir. "Nosaltres, les comunitats democràtiques, de vegades rebutgem donar protecció. És una vergonya, és insuportable", va afegir.

El Premi Sàkharov a la Llibertat de Conciència

El guardó va ser creat l’any 1988 per reconèixer a les personalitats o col·lectius que defensen els drets humans i les llibertats fonamentals. El premi té una dotació de 50.000 euros. L’any 2015 el guardonat va ser el bloguer i escriptor Raif Badawi, encara empresonat per pujar contingut a la seva pàgina web inapropiats per l’oligarquia saudita. Altres guanyadors i guanyadores anteriors són:

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari