Laura Fontana: “La ciutadania pren protagonisme davant la insuficient reacció de les administracions”
Comparteix
Una de les cofundadores de Lleida pels Refugiats ens explica com van materialitzar la idea de posar en marxa aquesta plataforma. Considera que "la Unió Europea està sent còmplice de l’infern en què viuen les persones refugiades".
Com sorgeix la possibilitat de posar en marxa Lleida pels Refugiats...?
Lleida pels Refugiats sorgeix un matí de dissabte quan amb la Pilar Sierra, que feia uns mesos havia tornat d’estar al camp de refugiats de Katsikas, decidim materialitzar la nostra indignació per la situació que viuen les persones refugiades. Així, vam intentar cercar una espai on intercanviar idees, esforços i motivacions amb la gent de Lleida.
I el vàreu trobar...
Sí! Vam començar per una pàgina de Facebook i una petita reunió per la gent interessada – gràcies al suport de la Coordinadora d’ONGD de Lleida – i en cinc mesos encara no podem creure tot el que hem pogut fer! Hem estat capaços de crear un gran equip amb persones molt implicades i amb moltes ganes de col·laborar!
Parlant de tot el que feu, quines accions concretes esteu duent a terme per fer front a la pràcticament inexistent resposta per part de les institucions...?
Els nostres projectes tenen tres eixos d’actuació. Per un costat, la vessant de conscienciació i sensibilització. En aquest sentit tenim el projecte “Com tu i com jo” el qual engloba xerrades a entitats i centres educatius. Per l’altra banda, una part bàsica també és la de col·laborar amb els camps de refugiats subvencionant i finançant projectes directament in situ. Són projectes que porten a terme petites ONG amb les quals estem en contacte permanent. Hi ha un tercer aspecte que ens preocupa molt i és el d’acollir les persones una vegada arriben aquí. Volem estar preparats per acollir-los amb tota la dignitat i amb tots els drets.
En aquests moments, quantes persones formen part de la plataforma...?
Som un equip d’unes 25-30 persones. Aquest nombre varia perquè la implicació no és la mateixa
Totes són voluntàries...?
Sí. Hi ha persones que formen part de diverses comissions, sent les que mouen els nostres projectes. Altres fan col·laboracions més puntuals.
I quins són els objectius a curt i mitjà termini de Lleida pels Refugiats...?
Ara per ara el nostre objectiu primordial és recaptar el màxim de diners possibles per dur a terme accions útils i necessàries als camps de refugiats. No només els de Grècia, també ens preocupen els sahrauís, els refugiats a Turquia, Sèrbia, Macedònia, Líbia… i un trist i llarg etcètera.
El vostre treball es coordina amb el d’altres entitats i plataformes que tracten la mateixa problemàtica...?
Sense cap dubte! L’ajuda rebuda per part de la Coordinadora d’ONGD de Lleida ha sigut fonamental. Participem en l’organització d’alguns actes de manera conjunta i col·laboren donant-nos assistència i suport. També estem en contacte amb altres plataformes de la demarcació.
Considereu, com així denúncia el Govern català, que el problema principal que no arribin persones refugiades al nostres territori és per temes de competències...?
La nostra missió també és, òbviament, denunciar les polítiques estatals i de la Unió Europea i la reclamació de respostes i actuacions per part dels governs. La ciutadania, una vegada més, pren protagonisme davant la insuficient reacció de les administracions. La nostra responsabilitat és exigir als que ens representen que facin tot allò que està en les seves mans i més, si cal.
Afegeix un nou comentari