Àmbit de la notícia
Ambiental

La Fundació Rezero presenta Rewine

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Imatge de la campanya Rewine
    Imatge de la campanya Rewine
  • Presentació de la prova pilot de Rewine
    Presentació de la prova pilot de Rewine
  • L'objectiu de Rewine és recuperar 100.000 ampolles fins al 2019
    La reutilització de les ampolles comporta beneficis tant en l'àmbit mediambiental com econòmics, disminueix la generació de residus, redueix la contaminació que genera el procés de producció de les ampolles, disminueix el cost de la gestió dels residus, i

S'inicia la prova pilot per la reutilització d'ampolles de vi, en el marc del projecte Rewine, una iniciativa impulsada des de la Fundació Rezero.

Dijous 6 d'abril va tenir lloc la presentació pública de Rewine a la Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona, a càrrec de l'Agència de Residus de Catalunya, el Parc de Recerca de la UAB, i la Fundació Rezero (Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable).

La reutilització és una prioritat en la jerarquia de residus, preferible al reciclatge i, per tant, a la incineració i dipòsit. Tot i així es troba en retrocés. I es dóna el cas que els envasos representen un sector causant de grans emissors de CO2. Per fer front a aquesta situació, es va començar a forjar el projecte Rewine fa 3 anys. La reutilització de les ampolles comporta beneficis tant en l'àmbit mediambiental com econòmics, disminueix la generació de residus, redueix la contaminació que genera el procés de producció de les ampolles, disminueix el cost de la gestió dels residus, i suposa un estalvi econòmic pels cellers.

Envasos reutilizables

Es consumeixen 9 milions de begudes embotellades a Catalunya. Actualment només un 19% dels envasos són retornables, tot i la recomanació en la jerarquia de tractaments de residus. La major part d'aquesta reutilització es dóna en el sector de l'hostaleria i la restauració, mentre que resulta molt difícil accedir-hi per al consumidor particular. El 6% dels envasos corresponen a ampolles de vi, justament un sector especialment sensible als impactes del canvi climàtic.

Per aquest motiu ara fa 3 anys des de la Fundació Rezero es va començar a plantejar el projecte de reutilització de les ampolles de vi. Rewine ha estat desenvolupar a partir de la cooperació de 7 entitats associades, i ara s'anuncia l'inici de la prova pilot.

Prova pilot pel canvi de model

Es preveu la reutilització de 100.000 ampolles recuperades pel juny del 2019, l'equivalent a l'estalvi de 45 Tones de residus d'envasos de vidre, i a l'emissió de 30 tones de CO2. La prova pilot tindrà en compte tot el procés de l'ampolla, des de l'embotellament, a l'etiquetatge, a la distribució al mercat, recol·lecció i rentat de les ampolles buides, per tal de demostrar la viabilitat i els avantatges ambientals, socials i econòmics. El projecte involucra consumidors, cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores, botigues i deixalleries. La prova també incideix en les persones consumidores, que a través d'un sistema d'incentius per fomentar que les ampolles buides tornin a la botiga. 

L'experiència ha de servir per identificar obstacles, proposar solucions, realitzar l'estudi del mercat potencial, definir el disseny i la posada a punt del sistema, i també assegurar la percepció positiva entre la major part de les persones consumidores. En altres àrees d'Europa la reutilització d'ampolles de vi ja és una pràctica habitual, com a Baden Württemberg a Alemanya, a la Provença a França, a Dinamarca, Hongria, o a Àustria, on 300 cellers utilitzen una ampolla estàndard per facilitar el procés de reutilització.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari