Àmbit de la notícia
Projectes

Beatriz Castillo: “A través del voluntariat corporatiu l’empresa i el tercer sector surten guanyant”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Luci Vega
  • Beatriz castillo, responsable de comunicació i RSC de Fundació Joia.
    Beatriz Castillo, responsable de comunicació i RSC de Fundació Joia.
  • Acció de voluntariat corporatiu de Fundació Joia amb HP.
  • La Fundació Joia treballa des de fa 30 anys en la inserció de persones amb trastorns mentals.
    La Fundació Joia treballa des de fa 30 anys en la inserció de persones amb trastorns mentals.

Beatriz Castillo, responsable de comunicació i Responsabilitat Social de Fundació Joia, ens parla sobre les possibilitats del voluntariat corporatiu i l’experiència de la seva entitat en aquest àmbit. 

El voluntariat corporatiu està encara poc estès entre les entitats catalanes. La Fundació Joia, entitat que treballa des de fa 30 anys en la inserció de persones amb trastorns mentals, ha estat pionera en impulsar activitats que s’emmarquen en aquest tipus de voluntariat. 

Què s’entén per voluntariat corporatiu? Què aporta tant a l’entitat com a l’empresa que s’hi involucra?

El voluntariat corporatiu forma part de l’estratègia de responsabilitat social de les empreses i el que fa és promoure accions on les persones treballadores es vinculen de forma voluntària, en horari laboral o fora,  per dedicar temps a la comunitat a través de projectes sense afany de lucre. No deixa de ser un voluntariat com qualsevol altre però, en aquest cas, hi ha un interès concret entre l’àmbit d’actuació i l’empresa que la promou.

Es tracta que es puguin aprofitar les capacitats i talents dels treballadors i treballadores per aplicar-los en un altre àmbit, en aquest cas social, amb el qual la seva empresa es relaciona de forma directa o indirecta o sobre el qual aquestes persones han expressat la intenció de voler relacionar-s’hi.


Fa un any vau posar en marxa el vostre Pla de voluntariat corporatiu. Quin és l’objectiu d’aquesta iniciativa?

El nostre pla de voluntariat corporatiu té dos objectius: el primer és poder oferir a les empreses un catàleg amb diferents accions voluntàries que poden fer amb nosaltres sabent de ben segur que d’aquestes en treurem profit ambdues parts. I el segon és poder regular aquest voluntariat corporatiu dins de la nostra organització, saber com acollir l’empresa, establir el tipus de 'feedback' que li donarem, i les persones encarregades de fer d’enllaç entre aquella organització i nosaltres, entre altres coses.
 

I en quin tipus d’activitats poden implicar-se les organitzacions que col·laboren amb vosaltres?

Tenim diferents accions. Per una banda, aquelles en les quals s’aprofita al 100% el talent professional de les persones voluntàries perquè realitzen una activitat on vinculen alguna de les seves tasques professionals. El segon tipus d’accions estan més encarades a l’oci. A més, oferim accions que poden ser puntuals o de llarg recorregut, en grup o de forma individual. Això ens assegura que podem arribar a més empreses perquè les que s’inicien en el voluntariat corporatiu ho solen fer amb timidesa i costa que es comprometin amb activitats de llarg recorregut.
 

Segons la vostra experiència, què motiva  una empresa a fer voluntariat corporatiu?

Hi ha diferents motius i crec que tenen molta relació amb com volen posicionar el voluntariat corporatiu dins de l’organització. Si es posiciona dins de l’estratègia de Responsabilitat Social, segurament el motiu sorgeix de l’anàlisi que han fet de la seva relació amb els diferents grups d’interès i han vist que és una bona eina per poder millorar i ampliar relació amb determinats grups, com les persones treballadores i la comunitat.

També hi ha casos en els quals neix com una idea d’accions de ‘team building’ però, un cop s’han vist els resultats, la concepció del voluntariat canvia ràpidament i constaten que és molt més profitós i no només serveix per crear bon clima laboral.
 

Aquest voluntariat s’inclou, per tant, en el marc de les polítiques de Responsabilitat Social Corporativa. No  pot veure’s com una instrumentalització del món associatiu per millorar la imatge d’algunes empreses?

Els interessos de l’empresa i del tercer sector són diferents però a través del voluntariat corporatiu es canalitzen per crear accions concretes on ambdues parts surten guanyant. L’entitat guanya perquè segurament podrà aprofitar capacitats de persones que d’una altra manera pot ser mai col·laborarien amb l’entitat i l’empresa perquè, a més de millorar la relació amb els seus grups d’interès, millora el clima laboral, la necessitat de pertinença i motivació. 

Hi ha moltes organitzacions que es prenen el voluntariat corporatiu de forma molt seriosa i fan una gran feina. Però si l’empresa ho fa per tapar o callar males praxis en altres camps, això no l’ajudarà a millorar la seva imatge si no actua d’una forma coherent en altres àmbits.
 

En aquest sentit, les companyies o marques amb qui col·laboreu han de complir algun criteri? Seguiu algun protocol a l’hora d’establir aquests acords?

El primer que fem és veure que compartim valors i entenem el mateix per voluntariat corporatiu. Això ja ens indica si tindrà sentit o no relacionar-nos. El segon punt és veure quines necessitats sobre voluntariat corporatiu té l’empresa i si coincideixen amb les nostres.

Ens han arribat empreses que ens proposaven una activitat de voluntariat corporatiu per amenitzar el seu sopar de Nadal i la resposta va ser 'no' perquè no estàvem entenent el mateix. També ens han vingut d’altres que ens han demanat quin preu tenia fer aquestes activitats i si comptaven per complir la LISMI. En aquest cas la resposta torna a ser 'no' perquè l’organització no paga per fer una acció de voluntariat ni li serveix per complir aquesta llei.

D’altra banda, hem trobat altres companyies que han entès perfectament aquesta idea de 'win-win', com per exemple HP. Amb ella vam fer una acció de voluntariat corporatiu on aprofitàvem els coneixements del seu departament de Recursos Humans per fer un taller de roll-playing d’entrevistes de selecció amb un dels nostres serveis d’inserció laboral per a joves.
 

Quin balanç feu de la implicació del món empresarial en aquest tipus de voluntariat. Costa que les empreses hi apostin?

Cada cop són més les que veuen que el voluntariat corporatiu pot aportar molts beneficis a les seves organitzacions però sí que és veritat que encara costa poder fer aquesta acció de 'win-win' entre empreses i tercer sector per desconeixement d’ambdues parts.
 

Imagino que no és fàcil conciliar lògiques de funcionament diferents entre companyies i ONG...

Al final a les empreses i a les entitat treballen persones i els funcionaments i estructures són diferents, però si realment hi ha un interès real per poder fer l’acció de voluntariat, això no ha de frenar poder realitzar-la. Per a nosaltres no ha comportat cap problema, ha representat entendre les necessitats i temps de l’altra organització. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari