Àmbit de la notícia
Comunitari

Joves que ensenyen català als seus pares i mares

Entitat redactora
Associació per a Joves Teb - Comunitari
  • Parella lingüística del projecte "Aprenem. Famílies en xarxa" de Casa Àsia
  • Projecte "Aprenem. Famílies en xarxa" de Casa Àsia
    Projecte "Aprenem. Famílies en xarxa" de Casa Àsia

"Aprenem. Famílies en xarxa" és un projecte de Casa Àsia que va començar com a prova pilot a una escola del Raval i que s'ha estès a altres barris. Joves nouvinguts/des fan de professors/ores de català i castellà de persones adultes.

Set noies estudiants de secundària i les seves mares d'origen pakistanès van ser les primeres participants de la iniciativa "Aprenem. Famílies en xarxa". Durant el curs 2015-2016 es reunien els dilluns i dimecres a la tarda a l'IES Milà i Fontanals, al barri del Raval de Barcelona. Les joves feien classes de català i castellà a les seves mares, en format de parelles lingüístiques, i també els ensenyaven informàtica bàsica. Comptaven amb el suport d'una voluntària, estudiant universitària, que també havia passat per l'experiència d'arribar a un país i aprendre una llengua nova.

Elles van ser les protagonistes de la prova pilot d'aquest projecte d'Aprenentatge i Servei que desenvolupa Casa Àsia, amb el suport de la Direcció de Drets Civils i Immigració de l'Ajuntament de Barcelona i del programa Xeix.

Aquest model de voluntariat on els/les joves ensenyen idiomes i/o informàtica a membres adults de la seva família i la seva comunitat s'inspira en el projecte canadenc Youth Empowering Parents. A Canadà es desenvolupa a diferents escoles i ciutats, amb molt bons resultats.

A Barcelona, durant el curs 2016-2017 s'ha continuat fent al Milà i Fontanals i s'ha replicat a l’IES Rambla Prim del Besòs. En aquest segon institut, l’experiència ha estat força diferent que al Raval, ja que els/les alumnes que es van oferir a ser voluntaris/àries, set en total, són majoritàriament de famílies d’origen llatinoamericà, que fa pocs anys que han arribat al barri i que han tingut el suport de l’aula d’acollida del centre per aprendre català. Els adults, set dones i cinc homes, són d’origen pakistanès i hi ha també un jove.

Des de Casa Àsia recorden que la llengua és un dels factors més determinants en l'experiència migratòria: "El desconeixement de la llengua o llengües de la societat d'acollida dificulta la integració i és una barrera que aïlla, i més, en el cas de les dones, ja que les seves obligacions es solen restringir l'espai domèstic i no tenen tantes oportunitats de tenir contacte amb la llengua del territori que les acull". Projectes com aquest són oportunitats per sortir de casa i conèixer altres dones que es troben en la mateixa situació que elles. També els ofereix l'oportunitat d'apropar-se a l'escola. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari