Àmbit de la notícia
Internacional

5 pel·lícules per treballar els drets humans i la construcció de pau

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Pel·lícula francesa 'Sur le chemin de l'école'.
    Pel·lícula francesa 'Sur le chemin de l'école'.
  • El cinema com a eina pedagògica.
    El cinema com a eina pedagògica.
  • Pride, sobre els drets del col·lectiu LGTBI.
    Pride, sobre els drets del col·lectiu LGTBI.
  • Imatge de la pel·lícula "Katmandú, un mirall al cel"
    Imatge de la pel·lícula "Katmandú, un mirall al cel"

L’estiu és una època de l’any on tenim més temps per gaudir del cinema. Des del portal internacional, et recomanem algunes obres per passar un estiu amb consciència social. 

Són moltes les pel·lícules que combinen el cinema amb temàtiques reivindicatives com els drets humans o la construcció de pau. De fet, el cinema és un dels recursos educatius que contribueix a la sensibilització de les persones vers diferents causes i a tenir una percepció de la realitat més àmplia. El cinema pot generar interessants debats en família o a l’escola i, a més de proporcionar una experiència cultural única i diferent per cada pel·lícula vista, ajudant a tenir un punt de vista divers i enriquint la percepció del món que ens envolta.

Les entitats saben de la importància d’aquest art i per això organitzacions com Cristianisme i Justícia organitzen esdeveniments com el Cicle de Cinema Ignasi Salvat, un curs ple d’obres amb consciència social com Jo, Daniel Blake de Ken Loach o El fill de Saúl, de l’hongarès Lázló Nemes. Altres organitzacions internacionals com Amnistia Internacional també han elaborat un llistat amb diferents pel·lícules sobre els diferents articles de la Declaració Universal dels Drets Humans com per exemple el dret a la vida i a la llibertat personal, el dret a la presumpció d’innocència o el dret d’asil.

A continuació, recomanem cinc pel·lícules per tractar la temàtica dels drets humans i la construcció de pau per aquest estiu 2017:

 

Figures ocultes (2016)

Direcció: Theodore Melfi

País: Estats Units

Argument: Durant la Guerra Freda, a principis dels anys 60 i en plena carrera espacial, la NASA cerca ments brillants. Dues matemàtiques, Katherine Johnson i Dorothy Vaughan, acompanyades de l’enginyera Mary Jackson són escollides per participar en el projecte. Tot i que tenen aportacions molt interessants pel mateix, la seva condició d’afroamericana els faran passar per episodis de discriminació racial que hauran d’afrontar, lluitant pel seu dret al trebal.

 

Pride (2014)

Direcció: Matthew Warchus

País: Regne Unit

Argument: A l’estiu de l’any 1984, quan el Regne Unit estava governat per la primera ministra Margaret Thatcher, el Sindicat Nacional de Miners convoca una vaga. Durant la manifestació de l’Orgull Gai a Londres, un grup de lesbianes i gais es dediquen a recaptar fons per ajudar a les famílies dels treballadors i treballadors, però el sindicat no accepta els diners. D’aquesta manera comença la història de dues comunitats totalment diferents que s’uneixen per lluitar a favor d’una mateixa causa.

 

Sur le chemin de l’école (2013)

Direcció: Pascal Plisson

País: França

Argument: És un documental que narra la història real de quatre nens i nenes de diferents indrets del món. Jackson (Kènia), Carlitos (Argentina), Zahira (Marroc) i Samuel (l’Índia) han d’enfrontar-se diàriament amb una multitud d’adversitats per arribar a les seves respectives escoles, ja que viuen en punts molt distants de la terra tot i compartir les mateixes ganes d’aprendre. És una història sobre els drets de la infància, però també sobre el coratge i l’esforç.

 

Els colors de la muntanya (2010)

Direcció: Carlos César Arbeláez

País: Colòmbia

Argument: Manel, un nen de nou anys, juga a futbol cada dia al camp amb una vella pilota i somia ser un gran porter. El seu pare, l’Ernest, li regala una pilota nova, però malauradament aquesta cau en un camp minat en un accident imprevist. Manel convenç als seus amics, tot i el perill que suposen les mines, de baixar per recuperar la pilota. El conflicte armat a Colòmbia i els jocs infantils s’agafen de la mà en una pel·lícula on es treballen els valors de la pau. La professora dels nens i nenes, durant la pel·lícula, els ensenya a pensar en la pau i s’oposa a la utilització de l’escola per part dels combatents.

 

Katmandú, un mirall al cel (2011)

Direcció: Icíar Bollaín

País: Espanya

Argument: La Laia és una jove mestra catalana que se’n va a Katmandú (Nepal) per treballar en una escola. A més de la pobresa de la zona, descobreix un context educatiu precari que exclou a les persones que més ho necessiten. En aquest moment, decideix començar un ambiciós projecte pedagògic als barris de barraques a la ciutat. És una pel·lícula que està basada en la història real de Victòria Subirana i que posa l’accent sobre la cooperació internacional en el camp de l’educació i els drets dels infants. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari