Àmbit de la notícia
Cultural

Joan Sala: "Els llibres que llegim acaben conformant la nostra biografia"

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Marta Rius
  • Joan Sala, president de la Setmana del Llibre en Català
    Font: Setmana del Llibre en Català
  • Del 8 al 17 de setembre, La Setmana se celebra a l'Avinguda de La Catedral de Barcelona.
  • La Setmana del Llibre en Català
    A l'edició 2016 es van vendre 22.300 exemplars de revistes i llibres. Font: La Setmana del Llibre en Català

Més de 150 expositors, 133 segells editorials, 15 llibreries i 270 activitats seran l'oferta durant 10 dies de La Setmana, un dels certamens culturals més important del país al voltant dels llibres en català.

A Catalunya es publiquen aproximadament el 50% de llibres de tot Espanya. A Espanya es publiquen cada any uns 80.000 títols, d’aquests aproximadament un 15% (uns 11.500) són en català. Pel que fa a l’activitat lectora a casa nostra, un 67,8% dels catalans són lectors de llibres, d’aquests, un 27,4% són lectors habituals en català i un 58,8% ho són ocasionalment.

Joan Sala, president de La Setmana del Llibre en Català, que celebrarà la 35ena edició del 8 al 17 de setembre, parla del certamen i l'estat del sector a casa nostra.

Quina és la salut de la Setmana del Llibre en Català?

El balanç global de l’edició de l’any 2016, en xifres, va ser molt positiu. Es van facturar un total de 354.000 €, que van significar un 16,6% d'increment en relació a l'edició del 2015. No s'ha d'oblidar que en l'edició del 2015 ja es va aconseguir una xifra rècord de vendes. En dues edicions, La Setmana ha incrementat la facturació global en un 42,6%. Aquestes xifres de vendes demostren molt clarament la consolidació definitiva de l'esdeveniment com un dels més importants del país, així com la total normalització, riquesa i diversitat de l'edició en català. El 2016 es van vendre 22.300 exemplars de revistes i llibres, un 8,9% més que en l'edició del 2015. Aquesta dada destaca que es van vendre llibres de preu més elevat que en l'edició anterior.

"Per primera vegada, La Setmana comptarà amb un mòdul de venda d’edicions originalment escrites en català, traduïdes a altres llengües"

La Setmana, per tant, té una evolució molt positiva i aquest any incorpora, a més, un saló de compra-venda de drets editorials, gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull. 16 editores estrangeres estaran a La Setmana amb l’objectiu de comprar drets de llibres originals en català per a traduir a diferents llengües. Així mateix, per primera vegada a l’història, La Setmana comptarà amb un mòdul de venda d’edicions originalment escrites en català, traduïdes a altres llengües, de manera que els turistes que acostumen a visitar-nos puguin també descobrir els nostres autors.

La Setmana doncs, s’iniciarà el 8 de setembre amb tota la il·lusió posada en anar creixent i seguir essent un dels grans esdeveniments culturals del nostre país. Tant per públic, com per activitats, més de 270 al llarg dels 10 dies que dura, com per la presentació tant de novetats, més de 200 es presentaran aquest any a La Setmana, com per fons editorial mostrat és sens dubte un lloc on cal anar.

Són, els llibres, una arma transformadora?

Els llibres, que en cap cas són una arma, efectivament són transformadors. Els llibres que llegim acaben conformant la nostra biografia.

Quins conflictes fronten editorials i llibreries?

Entre Editorials i Llibreries, a banda dels petits desacords habituals en qualsevol sector quan parlem de transaccions comercials, no hi han grans desavinences, compartim la Cambra del llibre juntament amb els Distribuïdors i és en el marc de la mateixa on tractem els temes que ens afecten a tots plegats, personalment crec que hi ha molt bona sintonia entre tots plegats.

Quina seria la clau per a llegir més i millor, si parlem del paper del mercat, institucions i el sistema educatiu?

El repte és com fem que llegim més i millor i sens dubte aquesta és una tasca en que cal que hi participem tots alhora, mercat, institucions de cultura, departament d’ensenyament, mitjans de comunicació, tots, també els pares que tenen la responsabilitat d’apropar els seus fills a la lectura, des de l’Associació d’editors en llengua Catalana estem treballant en aquest tema com una de les nostres prioritats i crec que com a mínim estem aconseguint que totes les parts implicades vegin la necessitat d’afrontar aquest debat.

Teniu reptes a explorar, després de 34 edicions assolides?

Els reptes per a edicions futures, crec que tenen a veure en primer lloc en donar cabuda als que voldrien estar presents a La Setmana com a expositors i ara mateix no hi caben, també a consolidar el mercat de compra-venda de drets i finalment a aconseguir que gèneres infrarepresentats en català, com per exemple el còmic i la ciència ficció puguin créixer i estar-hi presents.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari