4 sessions participatives sobre voluntariat als parcs naturals
Comparteix
Com s'ha d'articular la participació ciutadana en els parcs naturals? Aquesta és la temàtica dels 4 tallers convocats en el marc de l'elaboració del Pla estratègic per l’educació i el voluntariat ambientals als parcs naturals de Catalunya
Els espais naturals protegits són un estimat patrimoni de la ciutadania, que té la possibilitat d'implicar-se en la seva valorització a través de l'educació ambiental i el voluntariat ambiental. Els diversos parcs naturals de Catalunya ofereixen ocasions de trobada, educatives i participatives, a les persones que els visiten, habitualment, en col·laboració amb associacions i entitats locals.
El Pla estratègic que s'elabora actualment, pretén trobar una visió conjunta sobre com articular la participació ciutadana en 14 parcs i espais naturals gestionats pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Com garantir programes d'educació ambiental de qualitat, definir els perfils de professionals, o implementar un model de voluntariat adequat a la peculiaritat ambiental i social de cada espai protegit, i basat en la col·laboració estable amb entitats de voluntariat, són els reptes als quals ha de donar resposta aquest pla.
L'àmbit territorial és el dels Aiguamolls de l'Empordà, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l' Alt Pirineu, el Cadí-Moixeró, el Cap de Creus, les Capçaleres del Ter i del Freser, el Delta de l'Ebre, els Ports, l'Albera, Mas de Melons i els Secans de Lleida, el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Poblet, la Serra de Montsant i la Zona Volcànica de la Garrotxa.
El procés participatiu
Després d'una fase inicial composta per una diagnosi i per reunions de treball intern, el procés arriba a la fase de participació publica. D'una banda s'ha habilitat un formulari de propostes en línia. De l'altra han estat convocats de 4 tallers presencials en 4 àmbits territorials. L'objectiu és conèixer l'opinió i recollir les aportacions de tots aquells agents públics i privats que, d'una manera directa o indirecta, intervenen en les actuacions d'educació i voluntariat ambiental que tenen lloc als parcs naturals.
Les sessions territorials es realitzen en els següents espais i dates:
- El primer taller es realitza el 26 de setembre a les 17 h, a El Cortalet de Castelló d'Empúries, en el Parc natural dels aiguamolls de l'Empordà. Està adreçat especialment a les persones implicades en els espais naturals protegits del litoral gironí: Aiguamolls de l'Empordà, Cap de Creus i Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
- El segon taller tindrà lloc el 28 de setembre a les 16.30 h, a Can Jordà, Santa Pau. Està adreçat especialment als agents dels espais naturals protegits del Pirineu Oriental, com la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc natural de les Capçaleres del Ter, el Paratge natural d'interès nacional de l'Albera.
- El tercer taller es realitza el 3 d'octubre a les 16.30 h a la Seu d'Urgell. Adreçat sobretot a les persones vinculades amb els espais naturals protegits de l'Alt Pirineu i Aran: Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Alt Pirineu, Cadí-Moixeró.
- El taller número quatre tindrà lloc el 4 d'octubre a les 16.30 h a La Morera de Montsant. Es convida a la participació especialment a les persones implicades en els espais naturals protegits de Tarragona i Terres de l'Ebre: Poblet, Mas de Melons, Montsant, Ports, Delta de l'Ebre.
En una tercera fase es preveu la presentació de resultats del procés participatiu. Es pot consultar la pàgina del Pla estratègic, per a més informacions i inscripcions.
Afegeix un nou comentari