El Sindicat de Llogaters s'organitza en una primera assemblea d'afiliats en la lluita pel lloguer just
Comparteix
L’organització, que va néixer la primavera de l’any passat amb la voluntat de combatre les pujades del preu del lloguer i la desregulació del mercat de l’habitatge, ara comença una nova etapa amb les primeres 1.000 persones afiliades.
Tal com explicava Irene Sabaté a una entrevista del passat mes de juny en aquest mateix mitjà, “totes aquelles que vivim o hem viscut de lloguer hem patit en algun moment algun abús. Tenim poc coneixement sobre el tema i el marc legal actual no protegeix prou els llogaters”. La missió del Sindicat de Llogaters és doncs, crear un front comú, un interlocutor vàlid del diàleg social per tal de pressionar tant a les institucions com al mercat de l’habitatge.
D’aquesta manera, el pròxim 4 de novembre, celebraran la primera assemblea de persones afiliades al Sindicat, més de 1000 actualment. En aquesta primera reunió es volen crear les línies de la primera campanya i organitzar la nova etapa que comencen amb les persones afiliades per tal de definir bé els objectius i accions a desenvolupar.
Preus desfermats
El Sindicat de Llogaters neix com a conseqüència d’una situació socioeconòmica convulsa. Encara amb la crisi a tocar, el Sindicat denuncia que l’any 2015, per exemple, el 83% dels desnonaments van ser per impagament del lloguer. A més, l’explosió de Barcelona com a ciutat turística i el consegüent augment de pisos turístics ha provocat, en els últims anys, la creació de grups de pressió veïnals a diferents barris. A aquest fet se li suma la precarització de la situació del lloguer a partir de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), aprovada el 2013. Aquesta Llei ha permès reduir els contractes a tres anys. De fet, molts contractes realitzats a partir d’aquell moment finalitzen ara, uns 44.000 segons els càlculs del Sindicat, i, amb la recuperació econòmica i la situació del turisme, els propietaris apugen el preu. Les renovacions de contracte inclouen pujades que arriben al 50% del preu anterior, fet que provoca que moltes famílies no ho puguin assumir i hagin de marxar. Davant d’aquesta nova bombolla immobiliària, aquesta vegada entorn del mercat del lloguer, el Sindicat vol ser una organització transversal que pugui aglutinar sectors ben diversos. L’objectiu final és esdevenir un interlocutor vàlid i legitimitat en el discurs sobre el model d’habitatge a la ciutat de Barcelona.
L’Índex de Referència de Preus de Lloguer, insuficient
L’actualment cessada consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, va presentar el passat mes de juny l’Índex de Referència de Preus de Lloguer, una eina que mostra els preus màxims i mínims que hauria de tenir un habitatge en funció de la zona i característiques.
Segons el Sindicat de Llogaters és una mesura insuficient, ja que es tracta d’una eina informativa sense compliment obligatori i un índex de mercat (quan hauria de ser un índex social), ja que “estableix una mitjana aritmètica entre les rendes dels habitatges de la zona de les mateixes característiques tenint en compte els darrers contractes, no tots els contractes de lloguer de la zona”.
En canvi, des del Sindicat es proposen 10 mesures com, per exemple, augmentar la durada dels contractes, vincular els increments del lloguer a l’IPC o índexs municipals, crear un índex del preu del lloguer a partir de la negociació entre tots els col·lectius afectats, entre d’altres.
Comentaris
Bona tarda Maria,
Pots contactar amb ells a través del seu Facebook https://www.facebook.com/SindicatLloguer/
O bé, també ofereixen un Canal de Telegram per a comunicar-s'hi https://t.me/sindicatlloguer
Salutacions
Equip de xarxanet.org
M'agradaría posar-me amb contacte amb vosaltres per fer una consulta sobre la pujada de lloguer del meu habitatge.