Àmbit de la notícia
Internacional

Quin paper juguen les empreses en contextos de vulneració dels drets humans?

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Logo de la Xarxa Sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans.
    Logo de la Xarxa Sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans.
  • Quina és la relació entre les empreses i el respecte als drets humans?
    Logo de la Xarxa Sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans.
  • La indústria de la seguretat privada vulnera els drets humans, segons la xarxa.
    La indústria de la seguretat privada vulnera els drets humans, segons la xarxa.

Més de 40 experts de la Xarxa Sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans es van reunir per debatre sobre situacions de conflicte social i armat a Ginebra.

Un equip de persones expertes a escala internacional es va reunir el passat 30 de novembre a Ginebra per debatre sobre un binomi sovint qüestionat per les ONG: la relació entre les multinacionals i els conflictes de drets humans al món. La trobada va ser organitzada per la Xarxa sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans amb la participació de més de 40 persones expertes. Anualment, aquest equip de persones es reuneix per reflexionar sobre el paper de les empreses en contextos de conflicte social o conflicte armat.

L’objectiu de la trobada era debatre amb personal investigador, ONG d’arreu del món, universitats, etc., sobre diferents qüestions relacionades amb el món dels negocis i el respecte als drets humans. La primera part va consistir en diferents ponències sobre temes relacionats amb la construcció de pau.

Mary Martin, investigadora del London Schools of Economics, va iniciar la trobada parlant sobre la seguretat humana com a nou enfocament per als negocis i la construcció de pau. El seu discurs va ser seguit per Gina Menghini, membre de l’Associació Internacional sobre Codis de Conducta (ICoCA), i per Eddy Stam, cap de departament de la UNI Global Union, que van parlar sobre la vulneració dels drets humans per part de la indústria de seguretat privada i la incipient necessitat per crear mecanismes de protecció d’aquests drets. A més, altres experts també van parlar sobre les darreres novetats en el camp dels conflictes i drets sobre la terra.

La segona part de la trobada va ser una pluja d’idees amb la participació de l’advocada Emily Schaeffer Omerman i d’Ammol Mehra, membre de l'Institut per l'Anàlisi de Conflictes i Resolució (ICAR), sobre les activitats que fan les empreses i que afecten directament als drets humans sobre els territoris ocupats, com per exemple, a Palestina.

L’acte va finalitzar amb una reflexió conjunta i participativa sobre el desenvolupament del Tractat Vinculant de les Nacions Unides per a les empreses transnacionals i altres empreses en matèria de respecte dels drets humans.

Què és la Xarxa sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans?

La BCHR Network (Xarxa sobre Empreses, Conflictes i Drets Humans) és un grup format per equips d’investigació, ONG i representants de diferents àmbits que té l’objectiu de fer recerca i analitzar quin rol tenen els negocis en contextos de conflicte així com quina relació hi ha entre les activitats empresarials i la violació de drets humans. A més, té un ull posat sobre l’actiu rol de les companyies pel que fa a la construcció de pau. Actualment el secretariat de l’organització que implementa les decisions preses a les trobades anuals és l’Institut Català Internacional per la Pau, que va assumir aquest compromís durant des del 2016 fins el 2018. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari