Com són els camps de treball ambientals?
Comparteix
Durant quinze dies, un grup de voluntaris i voluntàries treballen conjuntament per la protecció de medi ambient, submergits en la natura i fent seguiments d'animals.
Els camps de treball ambientals són experiències vitals intenses, d'aproximació a la natura, implicació en el medi ambient i convivència. Esdevenen, alhora, una forma d'entrar en contacte amb les entitats ambientals que treballen a Catalunya.
N'és un exemple l'Associació Mediambiental La Sínia. El seu camp de treball al tram baix del riu Gaià, en proximitat de les platges d'Altafulla, Tamarit i Torredembarra, permet treballar per la biodiversitat de l'espai. L'entitat està estretament vinculada a la zona, en la que hi desenvolupa projectes de custòdia i de conservació. Les activitats se centren en la restauració del bosc de ribera i el seguiment de fauna, però també hi ha propostes vinculades a la cultura popular del lloc. Es tracta d'experiències molt ben valorades per l'entitat, el monitoratge i sobretot pels voluntaris i voluntàries, que "en alguns casos han repetit, emportant-se germans o germanes petits quan ja tenien l'edat", ens comenta Anna Arall, de l'Associació Mediambiental La Sínia.L'entitat sol organitzar camps per a adolescents amb el suport de la Generalitat i també camps internacionals per a joves dintre del programa de voluntariat europeu.
La Iaeden també proposa camps de treball en el sector dels Aiguamolls de l'Empordà, en particular amb les basses de la Garriga. L'activitat se centra en la restauració de les basses i l'extracció de plantes invasores. Col·laboren amb el Parc Natural que aporta coneixement tècnic i experiències. També es realitzen retirades de residus de la platja i es participa activament en la festa major de Palau-Saverdera. El camp està dirigit a adolescents, que hi van atrets per l'Empordà, el Parc Natural i les platges, amb més o menys coneixements naturalístics previs. Per a la Iaeden el camp és una forma de transmetre els valors ambientalistes de l'entitat, també en petites accions com prendre consciència de l'impacte de les burilles a la platja o del perill d'alliberar tortugues exòtiques invasores a la natura... No es perd de vista que es tracta de 15 dies de convivència entre adolescents, experimentant diverses emocions al llarg del dia. El monitoratge, d'edats moltes properes als participants, és clau tant a l'hora d'acompanyar emocionalment com a l'hora de transmetre els valors ambientals.
L'Associació La Sorellona es va proposar fa uns anys fer uns camps de treball de caràcter plenament naturalista, centrats en el seguiment de la biodiversitat, tot i que adaptats al grup d'edat. Així organitzen camps on es plantegen procediments científics de recollida de dades de seguiment d'ocells, peixos, restauració de bosc de ribera i conservació de la natura, en sectors vinculats a parcs naturals o espais naturals protegits. Els joves i les joves naturalistes aporten dades sobre biodiversitat, de la que mai n'hi ha suficient. Dediquen a aquesta tasca només algunes hores al dia, i la resta es dedica al lleure i a la convivència. Els 15 dies de la durada del camp en la natura, són una experiència molt intensa, tant per la immersió en la natura com pel que fa a la convivència. La dinàmica de cada grup marca com serà el camp, i es considera decisiva la tasca del monitoratge, que ha de tenir alhora coneixement naturalístics i de gestió de persones. "Sovint ens truquen els pares per dir-nos que veuen que els seus fills han crescut després del Camp de Treball", diu Quim Pou, membre de l'Associació.
A Riudarenes, la Fundació Emys fa una proposta de camp de treball per a adolescents vinculada amb l'agricultura ecològica i la recuperació de la tortuga d'estany. Se centra en la conservació de la biodiversitat agrícola, de les eines i metodologies tradicionals, el coneixement de plantes remeieres, i en col·laborar en tasques educatives sobre la recuperació de la tortuga d'estany "Emys orbicularis" - espècie que dóna el nom a la fundació-, o en la restauració de la masia de Can Moragues.
Les propostes per al 2018
A Catalunya, altres entitats ambientals com l'Associació Garraf Coopera, l'Associació Mediambiental Xatrac, GETE, La Canonja o la Fundació Catalunya La Pedrera, solen proposar camps de treball, així com entitats del món del lleure i l'escoltisme amb una clara vocació ambientalista, com Minyons Escoltes, Fundesplai o Fundació Escolta Josep Carol.
Ipcena i Boscos de Muntanya organitzen habitualment propostes de camps de treball per a adults, al Montsec i als boscos del Pirineu, mentre que Seo Bird Life té un camp de treball estable al llarg de l'any a Riet Vell, al Delta de l'Ebre.
La programació de Camps de Treball per al 2018 encara no està definida, i s'aniran confirmant les diverses propostes dels àmbits juvenils, adult o internacional en els mesos vinents.
Afegeix un nou comentari