Àmbit de la notícia
Comunitari

Les reunions de la teva entitat són roDONES?

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • La XES posa a l'abast de les entitats una eina d'observació de gènere
    Font: Xarxa d'Economia Solidària (Flickr)
  • Feminista ilustrada col·labora amb la campanya de la XES amb una il·lustració sobre el manterrupting
    Il·lustració sobre manterrupting de Feminista ilustrada Font: Xarxa d'Economia Solidària

La XES posa a l’abast de les organitzacions una eina d’observació de gènere per analitzar les relacions que s’estableixen als espais de treball. Per donar-la a conèixer llança una campanya amb la col·laboració de sis il·lustradores.

La Comissió d’Economies Feministes de la Xarxa d'Economia Solidària (XES) s'ha plantejat visibilitzar les actituds masclistes que també existeixen en les organitzacions de l'economia social i solidària i fer reflexionar sobre aquestes. Poden ser petits detalls que passen desapercebuts, però que, si s'analitzen, poden ajudar a prendre'n consciència i millorar les relacions de gènere dins les entitats i cooperatives.

N'és un exemple el 'manterrupting'. És a dir, que els homes interrompin innecessàriament les dones a les reunions, assemblees o altres trobades. Existeixen diferents estudis que proven que les dones parlen molt menys que els homes a les reunions i un dels motius és perquè se les interromp constantment. La primera il·lustració de la campanya 'Reunions roDONES' gira al voltant d'aquest concepte. Durant els propers dies es publicaran més il·lustracions, fetes per dones, que retrataran situacions quotidianes on es donen desigualtats de gènere.

D'aquesta manera, la XES pretén animar les organitzacions de l’economia solidària a fer una mirada interna a les seves relacions de gènere per tal de prendre consciència i de millorar la participació i la democràcia interna, aconseguint relacions justes entre homes i dones. Per fer-ho, posa al seu abast una eina d'observació de gènere. Es tracta d'un formulari amb ítems, que es pot anar emplenant en una reunió, per exemple. Inclou apartats sobre el repartiment de tasques, els tipus d'intervencions (informativa, mediadora, autoritària...), actituds i continguts, tot fixant-se en quin paper hi juguen les dones i quin els homes. El document es pot descarregar o emplenar en línia. Està a l'abast de qualsevol entitat, sigui o no de l'ESS.

L'etiqueta de la campanya a les xarxes socials és #aDONAt. Servirà per fer difusió de la campanya, així com per compartir experiències.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari