Àmbit de la notícia
Ambiental

Papallones a la ciutat

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Cartell Observatori de papallons uBSM
    L'uBMS busca voluntaris i voluntàries Font: CREAF
  • Pieris Napi
    La 'Pieris napi' és una de les espècies que viuen en un entorn urbà Font: Guia de papallons de Barcelona (uBMS)
  • Vanessa Atalanta
    'Vanessa atalanta', n'heu vist alguna a Barcelona? Font: Eloy Revilla

Es posa en marxa a Barcelona i a Madrid el primer Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes. Una xarxa de voluntaris i voluntàries recollirà dades per conèixer quines viuen en parcs i jardins urbans i, sobretot, com evolucionen.

Cada cop la gestió de les ciutats va més lligada a la conservació i la riquesa en biodiversitat. En aquesta línia, el CREAF ha engegat un pioner observatori de papallones urbanes, uBMS, a les ciutats de Barcelona i Madrid per conèixer la diversitat de papallones que hi ha a les nostres ciutats i la seva evolució al llarg del temps. Volen crear un indicador de qualitat de biodiversitat urbana, a partir del qual fer recomanacions de gestió dels jardins i el seu entorn per afavorir ciutats més verdes i amb més biodiversitat.

Què faran els voluntaris i voluntàries?

L'uBMS és un projecte de ciència ciutadana que se sustenta en una xarxa col·laborativa de voluntariat, que hauran de visitar cada quinze dies -de març a finals d’octubre- el parc o jardí que hagin seleccionat d'entre els 26 que es proposen a la ciutat de Barcelona. En aquesta visita, identificaran les espècies de papallones que observin en un itinerari ja definit en aquest espai i hauran d'introduir les dades en una app o recollir-les en una fitxa de camp.

El projecte organitzarà cursos gratuïts per aprendre a identificar les papallones i oferirà recursos com la Guia de papallones a Barcelona.

I per què justament les papallones?

Les papallones diürnes són insectes pol·linitzadors i, per molta gent, són especialment boniques. Sobretot, però, tenen una sèrie de característiques que les converteixen en excel·lents indicadors de biodiversitat. Per tant, els canvis en les seves poblacions i en l'abundància d'espècies poden donar molta informació sobre la salut d'una ciutat.

Com participar-hi?

Si voleu participar o estar informats del nou Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, podeu seguir el compte de twitter @uBMS_project o posar-vos-hi en contacte a través de l'adreça ubms.project@gmail.com.

Al mes de març, s'organitzaran noves xerrades de presentació del projecte, que s'anunciaran al twitter i al facebook del @CREAF_ecologia.

Si voleu fer-vos voluntaris o voluntàries de l'uBMS i contribuir a conèixer les papallones de Barcelona, us hi podeu registrar al seu web, a través d'aquest formulari.

Dins de la xarxa internacional de papallones

L’observatori uSBMS és una iniciativa del CREAF en col·laboració amb el Museu de Granollers, la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat Autònoma de Madrid.

El projecte té el suport del Grup de Seguiment de Fauna (Universidad Complutense de Madrid), els programes de seguiment de papallones català CBMS i espanyol BMS España -forma part de la xarxa internacional de Programes de Seguiment de Papallones- i el projecte europeu Butterfly Conservation Europe. Arrenca amb el suport de la Fundación Biodiversidad i dels ajuntaments de Barcelona i Madrid.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari