Àmbit de la notícia
Informàtic

5 entitats que fomenten les vocacions tecnològiques de les més joves

Entitat redactora
Colectic
  • Moltes noies perden l'interès en els estudis TIC en l'adolescència. S'estan portanta terme iniciatives per rebertir aquesta tendència
    Font: Xarxa Punt TIC
  • 'Ampliar horitzons, canviar actituds' és el lema del Dia Internacional de les Nenes en les TIC 2018
    Logotip del Dia de les Nenes en les TIC 2018 Font: ITU
  • 30 nenes del Technovation Challenge de Barcelona visiten l'empresa Letgo
    30 nenes del Technovation Challenge de Barcelona visiten l'empresa Letgo Font: Espiral
  • Dones en Xarxa ha llançat el porta 'Noies, les TIC són nostres!'
    Noies, les TIC són nostres! Font: Dones en Xarxa

Només una de cada 10 alumnes d’enginyeria informàtica són dones. Hi ha organitzacions que ofereixen recursos i acompanyament per motivar les noies joves a triar estudis TIC i trencar així la bretxa digital de gènere.

L'escletxa digital de gènere és encara una realitat i les dones estan poc representades a les professions de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i la matemàtica (STEM). La UNESCO assenyala a l'informe 'Cracking the code: Girls’ and women’s education in STEM' que es tracta d'una divisió arrelada en els primers dies de socialització i escolarització, a causa de normes socials, culturals i de gènere. A l'adolescència, les noies creuen que els nois estan més capacitats per a les disciplines STEM i perden l'interès per aquestes.

Diverses universitats i organitzacions treballen per apoderar les noies en la tecnologia i animar-les a triar estudis de l'àmbit TIC, ja que es tracta d'un sector amb molt de futur: en els dos anys vinents, 756 mil llocs de treball del sector TIC a Europa quedaran sense cobrir-se, per manca de professionals.

Dones en Xarxa

L'associació Dones en Xarxa treballa des de l'any 2004 amb l'objectiu de reduir la bretxa digital de gènere. Amb motiu del Dia de les Nenes en les TIC, que se celebra el quart dijous d'abril, ha donat a conèixer la plataforma 'Noies, les TIC són nostres!', amb la qual busca animar les noies a interessar-se pel sector TIC. Ofereix vídeos curts amb les opinions de dones que treballen en l'àmbit TIC, tot mostrant que és un sector amb futur i on cal la mirada i l'aportació de les dones.

Young IT Girls

Un grup de set joves enginyeres o professionals vinculades al sector TIC han creat fa pocs mesos l'associació sense afany de lucre Young IT Girls. Pretenen fomentar les vocacions tecnològiques de les noies, tot organitzant activitats als centres educatius i oferint acompanyament i mentoria a les estudiants. "Volem esdevenir el vincle entre l'educació, la universitat i les empreses per poder acompanya les noies des del principi", expliquen a una entrevista a Via Empresa.

Espiral educació i tecnologia

L'associació Espiral fomenta la innovació en l'educació i exerceix com a ambaixadora de Technovation, un concurs internacional que planteja a les nenes i joves d'entre 10 i 18 anys el repte de desenvolupar una aplicació mòbil per resoldre un problema del seu entorn. Les participants reben formació en programació i en emprenedoria i treballen en equip amb el suport d'una mentora. Ara està acabant l'edició 2018, on participen 18 mil noies de 116 països. El 19 de maig tindrà lloc la final de Barcelona.

Mujeres Tech

Mujeres Tech és una organització que treballa en l'àmbit estatal amb l'objectiu d'augmentar la presència de les dones en l'àmbit TIC. L'any 2014 va crear juntament amb l'Ambaixada dels Estats Units el programa formatiu #GirlsTech, que a Catalunya s'ha desenvolupat a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i a l'American Space de Barcelona#GirlsTech té com a objectiu atraure les nenes en edat escolar a l'àmbit de la tecnologia i motivar-les a estudiar carreres STEM.

DonesTech

DonesTech és un col·lectiu que investiga i intervé en el camp de les dones i la tecnologia. Va néixer a Barcelona en 2006 i s'ha convertit en un element clau per entendre la recerca i acció ciberfeminista. Han realitzat diverses recerques, audiovisuals i formacions al voltant de l'ús de les TIC per part de les dones.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari