Àmbit de la notícia
Social

El restaurant Canonge d’AMPANS celebra 10 anys cuinant inclusió per a persones amb discapacitat

Entitat redactora
FCVS
  • El restaurant fomenta la contractació i inclusió de persones amb discapacitat.
    El restaurant fomenta la contractació i inclusió de persones amb discapacitat. Font: Canonge
  • L'espai ofereix receptes tradicionals, productes de proximitat i plats tradicionals.
    L'espai ofereix receptes tradicionals, productes de proximitat i plats tradicionals. Font: Canonge
  • Tretze persones treballen actualment en el restaurant.
    Tretze persones treballen actualment en el restaurant. Font: Canonge

L’establiment actualment té contractades 10 persones que treballen amb suport. El seu objectiu és crear llocs de treball dignes i de reconeixement social.

L’Enric Vall és cambrer des de fa dos anys. Com ell, fins a 13 persones treballen al restaurant Canonge de Manresa, un establiment social que està d’aniversari. AMPANS, entitat fundadora del petit local, ha valorat positivament els 10 anys de vida del restaurant, que ha donat feina a un total de 21 persones amb discapacitat i necessitats de suport. A hores d’ara, són 10 les persones contractades com a cambreres i ajudants de cuina que treballen amb suport.

Receptes tradicionals, productes de proximitat i plats apadrinats són algunes de les seves propostes. Per celebrar aquesta efemèride, Canonge ha presentat una jornada sota el nom ’10 anys en 10 plats’ en la qual ha convidat a diferents referents de l’àmbit de la gastronomia i la cuina. D’una banda, l’acte de celebració es farà el dia 10 de maig a les 20.00 h al mateix restaurant, i comptarà amb la presència de l’escriptora Empar Moliner i de l’enòleg Joan Soler.

En aquest acte, que inaugurarà el programa de celebració, ambdós convidats posaran nom a dos nous vins de la fundació, un Sumoll i un cupatge a base de Mandó. D’altra banda, el xef Diego Alías, de Ca l’Amador, serà l’encarregat de cuinar a quatre mans amb l’equip del Canonge un sopar el 7 de juny, en el qual es fusionaran les cuines de l’Alt Urgell i el Bages.

El Canonge va néixer amb la vocació de millorar l’ocupabilitat de persones amb discapacitat, tot creant llocs de feina dignes i de reconeixement social. El director d’AMPANS ha afirmat que el restaurant és “una fórmula replicable” i que estan estudiant  “ampliar i acompanyar a altres entitats socials que també vulguin entrar en el sector de la restauració”.

 

L'espai i la seva gastronomia

Entre els seus plats diaris, destaquen els peixos, les costelles de porc, les verdures a la brasa, un bufet d’amanida o un rossejat de fideus. En els anys de vida de Canonge, diferents persones com el xef Nandu Jubany o entitats com la Fundació Alícia i les Cuineres del Bages han impulsat el projecte amb la seva col·laboració. En el primer cas, Nandu va ajudar l’entitat a reorientar la seva proposta gastronòmica i d’espai, i en el segon, les dues organitzacions van cedir alguns dels seus plats a la carta del restaurant social.

El Canonge compta amb un obrador a la vista on s’elaboren aliments de pastisseria i productes frescos. Aquesta part és essencial per al restaurant i es pot reservar a clients per a organitzar festes i esdeveniments privats. A més, entre els actes previstos per a la celebració, també s’ha programat un tast vertical de l’U d’Urpina i una competició entre els formatges Serrat Gros d’Ossera i els Muntanyola d’Urpina.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari