Ulls a les platges de Tarragona pel seguiment de les tortugues
Comparteix
A l'estiu, les tortugues marines poden arribar a les platges i fer el niu, i per això les entitats ambientals i els ajuntaments tarragonins fan una crida per trobar voluntaris i voluntàries que vulguin fer la vigilància a les platges.
Els voluntaris i les voluntàries van a la platja de nit, des de les 22 a 1 de la matinada, o ben aviat el matí, abans que passin les màquines sobre la sorra. Porten llanternes amb un filtre vermell i busquen a la sorra rastres de tortugues. Si hi ha alguna persona a la platja, li expliquen el que estan fent, perquè tothom ha d'estar informat sobre què cal fer si una tortuga marina apareix per desovar a la platja.
"La platja és un entorn natural on s'han de compatibilitzar diferents usos i interessa tenir molts ulls al territori, amb una mirada sensibilitzada i amb el màxim d'informació", comenta Jordi Bru, coordinador de la campanya. Qualsevol persona pot esdevenir voluntària per a fer aquest seguiment, ja sigui aficionada de fauna, ja sigui usuària habitual de les platges. "Moltes persones surten a caminar i a córrer a les platges a primera hora del matí, i s'han ofert com a voluntàries per revisar si hi a rastres a la sorra. També hi ha famílies que van a sopar a la platja, que tenen l'alicient d'estar atents a si la tortuga apareix "
El 2014 dues tortugues babaues van fer el niu a la platja de l'Arrabassada i a la platja Llarga de Tarragona. Arran d'això, es va crear la Xarxa de Voluntariat per la Tortuga, que es va consolidar l'estiu del 2015. El 2017 s'hi van inscriure 117 voluntaris i voluntàries per fer guaites, a través de les entitats ambientals Gepec, La Sínia, GATA i Platja Llarga. L'Associació Mediambiental La Sínia apadrina la platja de Tamarit, La Mora i la Cala Jovera; el Gepec les platges de Comandància, el Mirador i l'Arrabassada, el GATA la Savinosa i la Cala Capellans i la Plataforma Platja Llarga la Platja LLarga, l'Arboçar i la Platja de Becs.
Cada entitat pot organitzar-se segons la dinàmica que prefereixi, i els voluntaris i voluntàries poden decidir a quina platja anar. Es fa una formació inicial al principi de la temporada, però s'en poder fer d'addicionals al llarg de tot l'estiu.
Tot el projecte es fa en contacte amb el Servei de Flora i Fauna de la Generalitat, que és l'organisme que decideix com cal actuar en cada situació. Els voluntaris i voluntàries es formen per ser els ulls a la platja; en cas de fer una trobada, de tortugues o un altre exemplar de fauna marina, cal trucar el 112, i garantir la protecció de l'àrea mentre s'espera l'arribada dels tècnics. També la Creu Roja, els serveis de neteja, les guinguetes, i la Guàrdia Urbana, que tenen una gran presència horària en les platges, reben formacions per saber com actuar.
Tortugues al mediterrani occidental
Una tortuga pot arribar a la platja ferida o malalta, o bé per pondre ous. En aquest cas s'activaria un voluntariat que hauria de cobrir les 24 hores dels 60 dies de la incubació, fins al naixement de les tortuguetes. Això és el que va passar a Mataró la nit del 14 de juny, i on voluntaris i voluntàries d'entitats de la ciutat ja han estat formats per personal tècnic de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, de l'Ajuntament de Mataró i del CRAM per custodiar el niu, que s'estima que desclourà al voltant del 15 d'agost.
Tal com recull el projecte de divulgació científica Caretta a la vista, la tortuga babaua ("Caretta caretta") és una espècie amenaçada, catalogada com a Vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (IUCN, 2015). Per això cal fer tot el possible per protegir tant a les femelles, com els nius i les tortugues que neixin d'aquests nius, així com els hàbitats de nidació. Al Mediterrani normalment fa la posta a les costes orientals (Xipre, Grècia, Turquia, etc.), però en els últims anys s'han detectat postes o intents de postes al Mediterrani occidental, especialment a les costes de la península Ibèrica. Es considera que l'escalfament global pot ser el causant del fet que les tortugues busquin latituds més altes per pondre els ous, i així permetre que la incubació sigui exitosa.
Per formar part del projecte de Voluntariat per la Tortuga es pot contactar amb l'Ajuntament de Tarragona o amb les entitats ambientals.
Afegeix un nou comentari