Activisme i ironia en el curt sobre els rius del Grup de Defensa del Ter
Comparteix
El curt 'De presa en presa' és un retrat de l'estat dels nostres rius fet amb amor i sobretot molt d'humor. Ha estat elaborat pel Grup de Defensa del Ter, que ja al principi del vídeo fa una advertència al seu públic.
"De vegades passejant pel Ter veig tants residus que vull començar a recollir-los; el fet de no haver portat cap bossa no és problema, perquè de segur que caminant una mica més n'acabo trobant una". D'aquí va sorgir la idea de Walla-Ter, un dels elements que apareix a l'audiovisual, ens explica Ginesta Mary, membre del Grup de Defensa del Ter i co-autora del documental. Sembla què hi ha el costum de, quan alguna cosa no es fa servir, tirar-la al riu."De fet tot el que es llença acabarà arribant al riu".
'De presa en presa' el van gravar en 4 tardes: "Nosaltres no som professionals i vam fer des del guió a fer d'actrius, gravar i editar...ens va costar molta feina tenir-lo. El volíem presentar al concurs de curts que es va organitzar per la segona Fira de les merdes, el setembre a Manlleu".
El vídeo repassa les problemàtiques del riu: preses cada 800 metros, inversions per rampes per peixos que resulten ineficients per la manca d'aigua, contaminació, purins, transvasaments, cabals insuficients i la minsa arribada al mar, en la Gola del Ter ... Un missatge que recull una realitat trista, però que explicat amb ironia sembla que arriba més lluny. "Es tracta de denunciar com està el cabal, la contaminació, reclamar-ne la qualitat però també el retorn de la gent al riu. A final l'ecologisme neix de l'amor per la natura, si no s'hagués perdut el vincle, el que ha anat passant no passaria", continua Ginesta Mary.
El Grup de Defensa del Ter (GDT) és una associació ecologista formada per ciutadans i ciutadanes compromesos que estimem el Ter, la vida i el medi natural. Va néixer l'any 1989 amb l'objectiu de recuperar la vida i l'entorn de la Conca del Ter.
'De presa en presa' no és el seu únic vídeo: també es pot veure a les xarxes un clip sobre el 012 i els purins, i, aviat, publicaran un altre audiovisual sobre la contaminació per ozó. El sentit de l'humor és un recurs de l'entitat, que ja el març del 2016 durant la Fira del Ram de Vic va regalar al president Puigdemont una ampolla de purins amb denominació d'origen.
De moment, gaudiu amb la "germandat del peixet" del vídeo 'De presa en presa'.
Afegeix un nou comentari