Àmbit de la notícia
Formació

Formació sobre memòria històrica i activisme ciutadà

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Memòria pintat en una paret de totxanes
  • Cartell de la formació sobre memòria històrica i activisme ciutadà
    Les sessions es realitzaran a partir de les 19.00 hores a l’Espai Jove La Fontana.

El curs servirà per veure com la reconstrucció de la memòria a través de processos col·lectius serveix per desmitificar i trencar alguns estereotips de la història.

Des del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) s’ofereix una nova formació gratuïta sobre memòria històrica i activisme ciutadà, destinada a persones joves. L’entitat encarregada de realitzar les 4 sessions formatives, que tindran lloc els dilluns 5, 12, 19 i 24 de novembre, és l’Associació Conèixer Història. El curs servirà per veure com la reconstrucció de la memòria a través de processos col·lectius serveix per desmitificar i trencar alguns estereotips de la història. Les inscripcions s’han de fer a través d’aquest formulari i estaran obertes fins el dia 4.

Les sessions es realitzaran a partir de les 19.00 hores a l’Espai Jove La Fontana (C. Gran de Gràcia, 190) i donaran resposta a preguntes com el tipus de polítiques que legisla els temes relacionats amb la memòria històrica, les diferències existents amb altres països, què queda de la història als nostres carrers, com es poden reclamar canvis de noms de carrers o places, les formes d’elaborar un procés participatiu entorn a la memòria col·lectiva i la manera de fer una anàlisi dels casos més recents relacionats amb la nostra història.

Sessions

1. Marc teòric i legal: les polítiques de memòria a diferents nivells

Una sessió de context polític i jurídic imprescindible. S’hi parlarà del marc que regula les polítiques de memòria a Europa, Espanya, Catalunya i aterrant a Barcelona.

2. Mirem enrere per avançar: eines d’activisme ciutadà. El cas de l’antiga presó de dones de les Corts.

La primera part de la sessió es dedicarà a conèixer les eines d’intervenció que tenim com a ciutadania en processos memorials, i la segona part a conèixer el procés participatiu que s’ha fet al voltant de la presó de dones de les Corts.

3. Ruta pel barri de Gràcia: espais de memòria

Ruta a peu pel barri de Gràcia. Coneixement i reflexió sobre la intervenció memorial a l’espai públic, què s’ha fet i què queda per fer.

4. Reivindiquem la memòria històrica: exemples provocadors i reptes actuals.

La primera part de la sessió es dedicarà a conèixer monuments i contra-monuments locals i internacionals. A la segona part es realitzarà un taller de propostes d’intervenció al Valle de los Caídos i a la plaça Antonio López de Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari