15 contes per educar en el pensament crític
Comparteix
Els contes són transmissors de valors. Recopilem 15 històries que, lluny de moralitzar o adoctrinar, animen els infants a pensar per ells mateixos.
La literatura infantil i juvenil pot ajudar els nens i les nenes a construir la seva identitat i despertar en ells i elles l'esperit crític. Llibreries i biblioteques d'arreu de Catalunya ens fan recomanacions en aquest sentit. Concretament, aquests 15 relats han estat recomanacions de Sendak, Al·lots i El Gat Pelut de Barcelona, El Genet Blau de Lleida, Calmot de Girona i la Sala infantil de la Biblioteca Pública de Tarragona.
Contes de bona nit per a nenes rebels (Estrella Polar)
Hi havia una vegada una princesa... una princesa? No! Hi havia una vegada cent dones que van canviar el món. Serena Williams, Malala Yousafzai, Coco Chanel, Frida Kalo, Hipàtia, Michelle Obama... Elena Favilli i Francesca Cavallo expliquen les vides extraordinàries de científiques, astronautes, aixecadores de pesos, jutgesses, xefs... L'obra conté les il·lustracions de seixanta artistes d'arreu del món. Cent exemples de determinació i audàcia, que animen les nenes a rebel·lar-se contra les injustícies i els prejudicis i a seguir el seu propi camí.
En aquesta mateixa línia, existeix la col·lecció 'Petita&GRAN' (Editorial Alba), que també narra les vides de dones que han fet grans aportacions a la cultura, les ciències, la tecnologia... i sovint han estat invisibilitzades per la història. En aquest cas, en comptes de recollir-les en un únic exemplar, és una col·lecció de contes.
Crec (Kireei)
Una cosa tan petiteta com una fulla d'arbre decideix que està cansada del paper discret i silenciós que les fulles d'arbre tenen reservat als contes, no se les sent mai i mai són protagonistes. Aquesta fulla, que viu a la Vall del Silenci, un dia trenca amb tot i fa un 'crec!' que porta la vida i els sons que l'acompanyen al poble de Xxxxt, on hi havia la campana més trista del món, perquè no emetia cap mena de so. Tina Vallès n'és l'autora i Alicia Baladan la il·lustradora.
D'aquí no passa ningú (Takatuka)
Un divertit conte on es posen en dubte les ordres perquè sí, sense sentit. Un general que vol passar a la història es reserva la plana de la dreta del llibre i impedeix que els diferents personatges puguin passar de la meitat de la il·lustració, fins que arriba l'ineludible, que un fet raonat permetrà la 'invasió' i esguerrarà els plans del general. És una història d'Isabel Minhós Martins, il·lustrada per Bernardo P. Carvalho.
El Gran gris (Lóguez ediciones)
El Petit Marró i el Gran Gris s’escapen amb molt d’enginy d'una fàbrica de conills. La vida en llibertat, tan desitjada pel Petit Marró, esdevé un veritable malson pel Gran Gris fins al punt que voldrà tornar a la fàbrica. Un àlbum il·lustrat sobre l'amistat, el conformisme, la llibertat i la por al desconegut. El text és de Jörg Steiner i les il·lustracions de Jörg Müller.
El Príncep dels embolics (Baula)
Un dia una majestuosa alzina rep la visita d’un 'príncep', un corb, que intentarà crear mala maror entre les diferents parts de l'arbre: el tronc, les fulles i les arrels per aconseguir fer-se'n amo trasbalsant la pau i la tranquil·litat que fins llavors hi regnava. Es tracta d'un àlbum il·lustrat que convida a reflexionar al voltant de la mentida i l'engany. És obra de Roberto Aliaga, il·lustrat per Roger Olmos.
Els ulls se'm van trencar (Kalandraka)
És una novel·la juvenil de Patrick Bard, traduït per Pau Joan Hernàndez. Està protagonitzat per una adolescent captada per l'Estat Islàmic, que comença a explicar la seva història amb aquestes paraules: "De vegades, em pregunto si no dec ser morta. Però, no, soc ben viva, i el bebè que se’m belluga dins el ventre no para de recordar-m’ho. Soc viva i en Redouane és mort".
Frank, història d'una dictadura oblidada (Dibbuks)
L'obra de Ximo Abadía ha rebut el Premi Llibreter 2018 en la categoria d'àlbum il·lustrat, per la seva capacitat gràfica d'explicar què és una dictadura. És una porta oberta a reflexionar sobre què s'ensenya i com és que un fet tan transcendent com aquest sembla que hagi quedat en l'oblit a les noves generacions.
La meva veu (Editorial Narval)
Sabies que la teva veu et permet anomenar-ho tot? Sabies que pots fer amb ella tot el que et proposis? I sobretot, sabies que el que diguis amb ella representa qui ets i et pot fer arribar molt lluny? Un conte de José Fragoso per fer valer les opinions pròpies, que, expressades de bones maneres i amb respecte, es mereixen ser escoltades com les de qualsevol altre.
Malena balena (Libros del Zorro Rojo)
A la piscina, les nenes es riuen de la Malena. I és que la Malena pesa molt, massa. Tant, que li diuen balena. Però un dia, el monitor de natació li ensenya un truc i la seva vida comença a canviar. És una història de Davide Cali.
Món cruel (Wonder Ponder)
Matar formigues et sembla cruel? T'agradaria viure en un zoo? Sempre és cruel obligar algú a fer una cosa que no vol fer? Aquest conte pretén animar els infants a reflexionar sobre la crueltat. Forma part d'una col·lecció de llibres-joc de filosofia visual per a nens i nenes, que publica l'editorial Wonder Ponder. Fins al moment, han publicat quatre títols: 'Món Cruel'; 'Jo, persona' que parla sobre la identitat; 'El que tu vulguis', que gira al voltant de la llibertat; i 'Pessiga'm', sobre la realitat, la imaginació i els somnis.
Otto, autobiografia de un osito de peluche (Ediciones B)
Alemanya està en guerra i David rep, com a regal d'aniversari, a Otto, un osset de peluix. Amb ell i el seu amic Oskar viuran diverses aventures. Fins que al David se l'emporten a un camp de concentració i llavors Otto passarà per diverses mans fins a tornar a les del nen. Una tendra història narrada des de la ingènua perspectiva d'un dolç osset que ha estat testimoni dels esdeveniments més terribles del segle XX. És una obra de Tomi Ungerer.
Què en fas d'una idea? (Editorial Birabiro)
Un bon dia, un nen té una idea i se l'apareix de forma física, porta corona i tot! El comença a seguir a tot arreu. Al principi el molesta, però a poc a poc es van fent amics, fins que al final el nen entén que es fa d'una idea, valora el pensament propi i veu que a través de les idees canvies el món. Amb aquesta història de Kobi Yamada i Mae Besom els nens i nenes poden entendre el valor de les idees pròpies i a respectar les d'altres persones.
Un llibre ple d'errors (Editorial Lumen)
"Tot va començar amb un error". Així comença aquest relat de Corina Luyken. Però a mesura que es van girant pàgines es percep que cada 'error' és en realitat una oportunitat per fer volar la imaginació i crear quelcom diferent. En la mateixa línia, trobaríem El problema, de Iwona Chmielewska, editat per MTM Editors o Dibújame un principito, de Michel Van Zeveren, editat per Océano Travesía.
Una parella diferent (Editorial Kalandraka)
Una parella formada per un cocodril i una girafa és la protagonista de la història. Tenen una casa feta a la seva mida i no s'adonen de les seves diferències. Un dia que surten a passejar, s'adonen que tothom els mira de forma estranya. El conte, escrita i il·lustrada per Daniela Kulot, ajuda a entendre que no totes les persones som iguals, que existeix la diferència i la diversitat.
Vet aquí dues vegades... (Cuatro Tuercas)
Es tracta d'una col·lecció que reinterpreta els contes clàssics. Inclou 12 títols, com ara, la Caputxeta Vermella, Hansel i Gretel, Rapunzel, Els tres porquets... però fugint del sexisme i els estereotips. Mostra dones apoderades que no depenen de cap príncep i celebra la diversitat, la llibertat la identitat pròpia, la sensibilitat, etc.
Afegeix un nou comentari