Àmbit de la notícia
Formació

Marta Iglesias: “Volem que el jovent s’impliqui en l’organització de les activitats”

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Joan Rosinach
  • Marta Iglesias de la Fundació La Vinya amb un infant
  • Persones disfressades de Fundació La Vinya
    L’Esplai ‘Al vent! ofereix activitats de lleure durant les tardes de dissabte. Foto: Fundació La Vinya
  • Tallers per a infants de Fundació La Vinya
    'UDG' proposa activitats variades de tipus esportiu, cultural i també tallers creatius. Foto: Fundació La Vinya
  • Joves abraçats després d'una partit de futbol a Fundació La Vinya
    Es calcula que al llarg de tres anys han arribat uns 500 joves a formar part del projecte. Foto: Fundació La Vinya

La responsable de l’Àrea d’infància de la Fundació La Vinya desgrana com des de l’entitat potencien un lleure educatiu i saludable, amb la creació d’espais de trobada entre joves.

La Fundació La Vinya naixia el 2008 promoguda per les comunitats parroquials de Bellvitge i Gornal de l’Hospitalet de Llobregat. Amb quina finalitat?

Volia aglutinar l’acció social de les parròquies de Bellvitge i el Gornal, a l’Hospitalet de Llobregat, amb l’objectiu de sumar esforços entre totes aquelles persones que compartien el somni de veure uns barris amb major justícia social. Partint de l’organització de dues associacions es crea, ja fa més de 20 anys, la Fundació La Vinya.

Quins són actualment els projectes socioeducatius destinats a infants i joves que desenvolupeu?

Al barri del Gornal, trobem l’Esplai Ilelà que ofereix activitats de lleure els dissabtes a la tarda i el Centre Obert Bocins on assisteixen els infants de dilluns a dijous.

I a l’altra banda de la via del tren...

A Bellvitge, sota el paraigua del Casal ‘Al vent!’, trobem el projecte educatiu que ofereix de reforç escolar a infants de 6 a 16 anys durant les tardes de dilluns, dimecres i divendres. També l’Esplai ‘Al vent!, que ofereix activitats de lleure durant les tardes de dissabte i el projecte ‘Underground’.

En què consisteix ‘Underground’ (UDG)?

És un projecte d’oci nocturn alternatiu, dirigit a joves de 15 a 25 anys, que oferim els divendres de 20.30 h a 22.30 h. Els participants s’hi apunten a través de l’Instagram (@undergroundbellvitge) i les inscripcions són gratuïtes.

Quin tipus d’activitats oferiu?

Proposem activitats variades de tipus esportiu, cultural i també tallers creatius. Un dels nostres objectius és ampliar el ventall d’oci pels joves del barri, potenciant un lleure educatiu, saludable i creant espais de trobada entre els joves. Actualment dinamitzem les activitats un grup de monitors/es voluntaris/es i talleristes que col·laboren al projecte. Ens agradaria, però, que els joves participants puguin  formar part de l’equip organitzatiu, escollint la programació de les activitats d’UDG.

Podríem saber quants joves han participat d’aquesta activitat des de la seva posada en marxa l’any 2016?

És complicat calcular amb exactitud quants joves han participat de les activitats del projecte ‘Underground’, però calculem que al llarg d’aquests tres anys han arribat uns 500 joves del Gornal, Bellvitge i de tot l’Hospitalet.

A dia d’avui, quina valoració en feu d’aquest projecte des de la Fundació?

Creiem que és un projecte necessari per al joves dels nostres barris, tant per aquells que porten temps implicats en l’entitat com aquells que no. Els joves són crítics i exigents, per això la implicació en el projecte és variable i depèn molt del tipus d’activitats que proposem.

I quines són les que tenen major èxit de participació?

Les activitats on hi ha una major afluència són les esportives i amb temàtica de terror. Estem treballant  per incrementar el nombre de participants en les activitats més diferents i així ampliar el ventall d’oci en els joves, amb el repte que això suposa.

Recent començat el 2019, època tradicional de proposar-se nous propòsits. Quins reptes us plantegeu a mig termini?

Volem incrementar el número de joves que participen a les activitats, tenim ganes d’ampliar el nostre ventall de col·laboradors i augmentar el treball en xarxa amb diferents entitats del barri. Per últim, també donar a conèixer més el projecte per arribar al màxim nombre de joves.

I a llarg termini...?

Ens agradaria tenir un grup constant, que els joves impliquessin en l’organització i la dinamització de la programació de les activitats. La voluntat és que els joves del barri sentin ‘Underground’ un espai seu, del qual vulguin formar-ne part i on puguin expressar les seves inquietuds, fer propostes d’oci  i realitzar-lo.

A part d’infants i adolescents, la vostra tasca arriba a més col·lectius?

Sí, en l’àmbit d’adults trobem cursos d’alfabetització en castellà per a persones migrades, visites a domicili a gent gran en situació de soledat, entre altres. L’àmbit d’ajuda fraterna consta d’un banc d’aliments que dona cobertura a més de 780 llars dels barris. I també comptem amb un àmbit de suport i serveis com l’atenció psicològica i serveis d’assessorament jurídic i energètic.  

Per acabar, com una persona pot col·laborar de forma voluntària en alguns dels projectes que impulseu des de Fundació La Vinya?

La més senzilla, però molt necessària, és explicant al teu entorn què fem. Per aquelles persones que vulguin i puguin dedicar-hi més temps, us animem a fer-vos voluntàries posant-se en contacte amb nosaltres a través d’aquest formulari o trucant al telèfon 699 749 001. Una altra forma de col·laborar és econòmicament, en forma de donatiu puntual o esdevenint soci o sòcia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari