Àmbit de la notícia
Ambiental

Marc Vilahur: "La societat precisa d'un tercer sector ambiental capaç de defensar el benestar de les persones i el dret a un medi ambient digne"

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Marc Vilahur, president de la XCT , parla de la fusió amb la XVAC i  el  naixement d'una nova entitat ambiental
  • La secretaria de la XVAC Susanna Izquierdo i el president de la XCT Marc Vilahur celebrant l'aprovació de la fusió per part de les dues assemblees el passat 21 de juny.
    La secretaria de la XVAC Susanna Izquierdo i el president de la XCT Marc Vilahur celebrant l'aprovació de la fusió per part de les dues assemblees el passat 21 de juny.
  • El passat 21 de juny les assemblees de les dues xarxes van votar la fusió, que es farà efectiva el 19 de febrer.
    El passat 21 de juny les assemblees de les dues xarxes van votar la fusió, que es farà efectiva el 19 de febrer.

Dues entitats ambientals de segon nivell s'han posat d'acord per unir forces en benefici del medi ambient.Parlem amb Marc Vilahur, president de la Xarxa de Custòdia del Territori, a poques setmanes de la fusió amb la Xarxa de Voluntariat Ambiental.

El 19 de febrer està prevista una assemblea extraordinària en la qual les entitats sòcies de la Xarxa de Custòdia del Territori i de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya faran efectiva la fusió. L'esdeveniment ha de donar lloc al naixement d'una gran entitat ambiental dedicada a la conservació de la natura amb participació ciutadana a Catalunya.

Quina és la missió de la XCT i quantes entitats representa?

La Xarxa de Custòdia del Territori és una entitat de segon nivell que des del 2003 treballa per impulsar l'ús de la custòdia del territori. Tenim al voltant de 170 membres, que són entitats dedicades a la conservació de la natura.

Com és la realitat del tercer sector ambiental a Catalunya?

Venim d'una situació molt atomitzada, sovint derivada de moviments socials i molt territorialitzada. Ara estem evolucionant cap a la professionalització, una comunió d'esforços i visions, i estructurant el sector. Entre les entitats de segon nivell estem la  SCEA al voltant  de l'educació ambiental,  la  XVAC amb una trentena d'entitats de voluntariat ambiental i la XCT. 

Com va sorgir la decisió de la fusió?

Catalunya és un país en el qual no ens podem permetre tenir moltes estructures, i les entitats de segon nivell poden ser feixugues. La XVAC i la XCT compartim socis i objectius, i tenim visions molt similars, vinculades a la conservació de la natura i la protecció del medi ambient amb participació ciutadana. Creiem que augmentant el volum de les entitats de segon nivell i afavorint una sola gestió, l'eficiència augmenta molt més, sense desvirtuar els objectius de cadascuna. Creiem que amb la fusió podrem fer més i millor del que podem fer per separat.

Quin és l'objectiu de la fusió?

L'objectiu principal és donar més i millors serveis a les entitats i estructurar millor el sector perquè sigui més eficient en el compliment dels objectius ambientals i de conservació del país.

Què suposarà per les entitats?

Suposa l'oportunitat de construir una cosa que té un potencial molt gran, i viure el moment d'aquesta creació. Les entitats ambientals de primer nivell tindran més suport, la nova entitat serà més propera i més capaç de donar resposta. Per tant les entitats guanyaran en suport i assistència. A més a més, 1 + 1 no són 2: serem alguna cosa més gran, guanyarem visibilitat, estructura més potent i la nostra capacitat de comunicació es veurà ampliada.

Què suposarà per la societat?

La societat precisa d'un tercer sector ambiental capaç de defensar el benestar de les persones i el dret a un medi ambient digne. Estructurar el sector, amb una xarxa d'entitats ambientals de primer nivell fortes i una visió a llarg termini permetrà que la vocació ambiental quedi coberta i que siguem capaços de defensar més bé els interessos comuns relacionats amb el medi ambient de forma constant i incisiva.

Com ha resultat de complexe el procés de fusió?

Podem fer un símil amb una relació sentimental: ens hem anat coneixent, hem començat a conviure i ens hem entès bé, i ara ens casem, i tindrem el fill, al que hem de posar un nom. Aquest serà un dels punts importants de l'assemblea. El nom  haurà de recollir conceptes com xarxa, guardar, conservar, custodiar, tenir cura de la terra, territori, natura, voluntariat ambiental, participació ciutadana, persones, ... i ser un terme que ens defineixi bé a totes les entitats a partir d'ara.

Tècnicament un procés de fusió no és senzill ni ràpid, precisament perquè no és quelcom volàtil, perquè és seriós i a llarg termini. Bàsicament és una qüestió de confiança. Té les seves vicissituds tècniques i legals, però també una part d'aprenentatge. Seguint amb les similituds,  la fusió és com un embaràs que és tan llarg com ha de ser fins a arribar a la concepció del que es vol.

Personalment estic molt feliç d'haver pogut contribuir des de la meva visió al fet que això sigui una realitat. I crec que no ha de ser un fet singular o anecdòtic, i tan debò altres entitats se sumin, entenent que la unió d'esforços multiplica els resultats.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari