Àmbit de la notícia
Comunitari

Les entitats feministes de Barcelona, en un clic

Entitat redactora
Ravalnet
  • Captura del mapa d'entitats feministes de Barcelona
    Font: Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona recull les entitats i grups feministes i de dones de la ciutat en un mapa interactiu. Fins al moment, ofereix informació sobre 220 col·lectius. Els que no hi siguin poden sumar-s'hi aportant les seves dades.

A la ciutat de Barcelona es calcula que hi ha més de 500 entitats i grups feministes i de dones. Una bona part d'elles, 220 en l'actualitat, apareixen al Mapa d'entitats feministes de l'Ajuntament de la ciutat. Es tracta d'un mapa interactiu, que permet fer cerques segons àmbit d’actuació, tipus d’acció i districte. Tota la informació que s’hi ofereix ha estat facilitada per les mateixes entitats.

Amb aquest mapa es vol donar visibilitat a la tasca feminista que es desenvolupa a la ciutat i apropar aquestes entitats i col·lectius a la ciutadania i a altres organitzacions de l'economia social i solidària.

El mapa va veure la llum el mes d'octubre de 2018 i és el resultat d'un projecte portat a terme per la cooperativa Almeda, per encàrrec del Departament de Transversalitat de Gènere de la Gerència de Recursos de l'Ajuntament de Barcelona.

Identificar, conèixer i visibilitzar les entitats i grups feministes i de dones de la ciutat era l'objectiu del projecte, que, a més del mapatge, va elaborar l'estudi 'Anàlisi de la participació de dones, moviment feminista i grups o entitats organitzades per la igualtat de gènere a la ciutat de Barcelona'.

Radiografia de l'associacionisme feminista de la ciutat

Per elaborar l'estudi i el mapa, des de la cooperativa Almena van fer arribar una enquesta a les entitats i van obtenir 216 respostes. Basant-se en les dades aportades per les mateixes entitats, van realitzar una radiografia de la situació actual del moviment associatiu feminista a la ciutat.

L'estudi deixa veure que durant els últims anys el moviment feminista s'ha revifat. Així, el 61% de les organitzacions i col·lectius analitzats són força joves, nascuts a partir de l'any 2001. La majoria estan constituïdes com a associacions sense afany de lucre, encara que hi ha un 19% que no tenen personalitat jurídica i s'autoanomenen grups, col·lectius, assemblea, espai de confluència, etc.

Les organitzacions són relativament petites. Un 20% tenen entre un i cinc persones, un 23% en tenen entre sis i 10, i un 13% entre 11 i 20. Així i tot, hi ha un 14% d’organitzacions amb més de 100 persones.

Dos districtes concentren més de la meitat de les organitzacions, Ciutat Vella i l'Eixample, cadascun amb aproximadament una quarta part de les entitats. Aquests dos districtes no només acullen moltes entitats feministes, sinó que també són els que compten amb més organitzacions no lucratives en general.

L'àmbit de treball més destacat és el de les violències masclistes, que aglutina el 56% de les organitzacions. La cultura ocupa el segon lloc, amb el 46% de les entitats, seguit dels drets humans, amb el 44%, l'educació i lleure i la salut, amb el 38% de les entitats en ambdós casos, i l'atenció social i comunitària, amb el 37%.

La majoria d'entitats tenen una plataforma web i comptes a les xarxes socials. Destaquen l'ús de Facebook, utilitzada pel 94% de les organitzacions que tenen presència a les xarxes socials, i Twitter, emprada pel 75% de les organitzacions.

Comparteix i difon

Comentaris

Institut Raspall Cardadeu

(Usuari no registrat)

Hola, bon dia.

Som la Maria, la Jannat, la Berta, l'Ona, la Martina i la Georgina, alumnes de 4t d'ESO de l'institut Raspall de Cardedeu.

Estem fent un treball de recerca i hem decidit fer-lo sobre el masclisme en el món laboral. Ens agradaria que poguéssim parlar amb vosaltres i fer-vos unes preguntes pel treball.

Moltes gràcies, esperem la vostra resposta.

F Pere Tarrés

(Usuari registrat)

Bon dia,

Xarxanet.org és un mitjà per donar veu a projectes i iniciatives sobre associacionisme i voluntariat a Catalunya. Gràcies per consultar els nostres continguts!

Haureu de contactar directament amb: Almena cooperativa feminista

Almena Cooperativa Feminista SCCL
Coòpolis, Can Batlló
C/Constitució 19-25. BLOC 4.
08014 Barcelona

Júlia Vega Soria_ julia@almenafeminista.org
Amanda Alexanian_ amanda@almenafeminista.org
Maritza Sore_ maritza@almenafeminista.org

Cordialment,

Coordinació de xarxanet.org

Afegeix un nou comentari