Més de la meitat de les persones que identifica la policia a Catalunya són immigrants
Comparteix
SOS Racisme denuncia la criminalització d’aquestes actuacions per motius racials.
El 54% de les identificacions policials a Catalunya es fan a persones immigrants. Tenint en compte que la població estrangera al territori català representa un 13%, aquestes dades són molt “crues”.
Aquesta és la valoració que fa la responsable de comunicació de SOS Racisme, Mònica López del darrer estudi ‘Identificacions policials a Catalunya per perfil ètnic’ que l’entitat ha presentat aquest mes de febrer.
“Aquest informe no només vol denunciar que la policia fa malament la seva feina i que discrimina, això ja ho sabem. Volem fer propostes perquè les institucions transformin aquesta realitat”, diu López. L’informe és el resultat de la campanya ‘Pareu de parar-me’ que ha dut a terme l’entitat.
I és que per a cada persona de nacionalitat espanyola identificada, la policia n’atura 7 d’origen estranger. Segons López, els cossos entenen per efectivitat els números de delictes resolts però les institucions haurien de tenir en compte el cost negatiu que suposa cada delicte. És a dir, quantes persones s’han hagut d’identificar i criminalitzar abans de solucionar un cas.
Per això, SOS Racisme denuncia que encara hi ha moltes mancances en la recollida de dades i que les estadístiques estan fetes sense que les identificacions contemplin perspectives de drets ni repercussions socials de les persones identificades.
SOS Racisme vol reunir-se amb els cossos policials perquè prenguin mesures i analitzin d’una altra manera les identificacions. Segons López, primer volem que es reconegui que existeix aquesta discriminació racial, després que s'analitzin les dades i que s'incorpori a les identificacions un formulari que argumenti el per què es para una determinada persona i el nom de cada agent que fa les identificacions.
“D’aquesta manera es tindrà constància de la quantitat de vegades que s’ha fet parar una una persona en concret i quins agents han identificat amb més o menys èxit”, diu López. La mateixa responsable afegeix que, a diferència dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana de Barcelona no els ha facilitat dades cosa que l’entitat ho atribueix a no voler fer pública aquesta informació.
Afegeix un nou comentari