Es busquen 15.000 observacions de flora i fauna a Barcelona
Comparteix
Humans, gossos, gats, cotorres, coloms. Qui més viu a Barcelona? Del 26 al 29 d'abril es pot participar a la Biomarató, enregistrant a Natusfera observacions d'éssers vius que podem trobar sols o durant les activitats organitzades.
El repte de Barcelona: 15.000 observacions
L'objectiu és conèixer la biodiversitat, en particular la biodiversitat a l'àrea metropolitana. Un sector que gaudeix de serres com Collserola, de rius com el Llobregat i el Besòs, i de quilòmetres de platges i de mar. Es vol arribar a les 15.000 observacions, i, pot ser, guanyar la competició amistosa entre ciutats. La de més observacions, més especies, o més persones implicades. La passada edició Barcelona va ser la segona ciutat europea en nombre d'espècies identificades i la tercera en nombre d'observacions.
Natura, biodiversitat, ciència ciutadana, joc i competició són els elements de la Biomarató, també anomenada City Nature Challenge. Va néixer com un joc entre el Museu d'Història Natural de Los Angeles i l'Acadèmia de Ciències de Califòrnia, a San Francisco, i avui hi participen Tokyo, Roma, Tel Aviv i Rio de Janeiro, Banyoles, Pamplona, Quito, i Barcelona, que hi intervé com a àrea metropolitana...
En total més de 160 ciutats del món mobilitzaran ciutadans i ciutadanes voluntaris, centres de recerca i entitats naturalistes, per capturar observacions, pujar-les a la plataforma Natusfera, i identificar les espècies.
La biodiversitat marina, la carta de Barcelona
Ciutat mediterrània i ciutat de mar, Barcelona es pot distingir aportant dades sobre la biodiversitat marina. L'organització Anèl·lides dinamitza la Biomarató marina de les platges de Barcelona i Badalona. Ofereix sessions de formació i guiatge d'esnòrquel i d'apnea per resseguir la costa de l'àrea metropolitana.
A Barcelona impulsen la Biomarató l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Hi participaran un gran nombre d'associacions, com el Grup Naturalista del VIRSA, l'Associació Naturalista Torrellenca La Formiga, Associació d'Amics del Jardí Botànic (AAJBB) o el Centre Excursionista de Catalunya (CEC); de centres de recerca i conservació com el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, Parc Natural de la Serra de Collserola, o la Facultat de Biologia, i ajuntaments com els de Barcelona, Badalona, o Castelldefels, entre molts altres.
La biodiversitat a l'estany de Banyoles
Enguany també s'hi suma a la Biomarató Banyoles, coordinats des de l'Institut Josep Bragulat i amb la col·laboració del Museu Darder i de l'Associació Limnos. Hi han programades activitats amb estudiants, i sortides per a totes les persones interessades el 27 d'abril, a la recerca d'ocells, papallones, plantes i altres éssers vius que habiten l'entorn de l'estany.
Afegeix un nou comentari