Implicar el jovent en la conservació del paisatge de muntanya
Comparteix
El Projecte Boscos de Muntanya i l’Associació Rurbans organitzen estades setmanals per a joves al Pirineu per realitzar tasques de manteniment i millora dels boscos.
Passar una setmana al bosc del Pirineu realitzant feines de gestió forestal sostenible, coneixent els hàbitats, les espècies i les persones que hi conviuen i ajudant a millorar l’estat del bosc: tot enfocat a persones joves.
Aquesta és una oportunitat que ofereixen el Projecte Boscos de Muntanya junt amb l’Associació Rurbans en el marc d’una prova pilot d’un projecte que pretén involucrar tant els centres educatius formals com els centres i esplais de lleure en la conservació de la natura.
El projecte compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, en el marc de les ajudes a associacions per fomentar la sensibilització i educació ambiental a través de la implicació de la ciutadania.
Implicació dels joves en la conservació del paisatge
Aquest projecte neix amb la intenció d’integrar la implicació de la societat rural i urbana amb el valor dels ecosistemes de muntanya. Ofereix la oportunitat de participar a tots els joves que hauran d’afrontar, en major mesura que les actuals generacions adultes, el repte de fer front els problemes socioambientals de la nostra societat.
Per això es posa en valor la implicació dels joves: “és necessari que comencin a prendre part en les preses de decisions en aquest àmbit i conformar les noves formes d’implicació social amb el territori, les zones de muntanya, els boscos i el paisatge.”
Hi participaran més de 100 joves dels Pirineus, provinents de centres d'educació secundària, cicles formatius, d'escoles forestals i també d'esplais o associacions de lleure. Les estades tenen lloc entre abril i juliol a les Valls d'Àneu i el Massís de l'Orri (al Pallars Sobirà).
Línies de treball al bosc
El projecte es basa amb l’acció amb les mans per garantir la conservació del bosc i el paisatge del Pirineu. Les tasques principals que duran a terme els joves seran:
-
Manteniment del paisatge. Com per exemple l’obertura de zones de pastura i neteja d’antics camins, o col·laborar amb ramaders per conservar els espais oberts. Aquestes tasques ajuden a la prevenció de grans incendis forestals.
- Bioenginyeria. Utilitzar la fusta de la zona per crear talussos, evitar esllavissades o construir passos per creuar rius.
- Gestió forestal sostenible. Tallar arbres per reduir la densitat dels boscos i així millorar l’hàbitat per espècies en perill d’extinció, com el gall fer.
Jornada de portes obertes
Per donar a conèixer aquesta iniciativa s’ha organitzat el 17 de maig de 2019 una jornada de portes obertes dirigida a professionals de l’àmbit educatiu o de la gestió forestal per incentivar la rèplica del projecte a altres espais naturals.
Durant la jornada, a més de conèixer el projecte ‘Boscos de muntanya per a joves’ s'ha visitat la zona on ja han realitzat les feines de gestió forestal l’Institut Morelló d’Esterri d’Àneu i l’Institut Vall d’Hebron de Barcelona.
Per més informació sobre el projecte es pot escriure a info@rurbans.org
Afegeix un nou comentari