Bernat Valls: “Volem que el 2021 les entitats tinguin més capacitat de transformació social”
Comparteix
El director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat considera que un dels objectius clau del Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat és el foment de la dimensió comunitària de les entitats.
El Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat (PNAV) ‘Horitzó 2021’ s’ha publicat aquest mes de maig. Quines novetats incorpora i quins objectius presenta? Ens ho explica Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.
Quines novetats presenta el nou PNAV?
L’aprovació del pla comporta l’aprovació d’una comissió interdepartamental de coordinació de les polítiques de foment de l’associacionisme i el voluntariat. És la primera vegada que es crearà aquesta comissió i és una eina que ens ajudarà a coordinar les accions del pla. També és un fet diferencial el procés participatiu i transparent que ha contribuït a elaborar aquest tercer pla.
Altres diferències respecte a l’anterior Pla?
És la primera vegada que s’aprova un pla nacional amb un pressupost assignat. A més, el seu període de vigència s’allarga als 4 anys i 4 anys més prorrogables. Per tant, hi ha més estabilitat en les polítiques. Finalment, hem avançat en les eines d’avaluació i seguiment dels objectius del pla.
Quins aspectes claus han de saber les entitats sobre el document?
El pla és un recull de totes les mesures i recursos que, des de diferents departaments de la Generalitat, estan a disposició de les entitats. Recomano a les entitats que consultin el pla per veure la formulació que s’ha fet. Al final és un retorn del que vam recollir treballant amb més de 200 entitats d’àmbits molt diversos. També interessarà a les entitats la previsió d’un catàleg de serveis bàsics per a entitats. El catàleg serà accessible a través d’Internet per a qualsevol entitat del país.
L’horitzó està posat al 2021. Quins canvis hauríem de veure d’aquí a dos anys en l’àmbit de l’associacionisme i el voluntariat?
Voldríem un increment de la participació i la implicació de la societat al tercer sector. Volem més persones al sector associatiu: associats, voluntaris i professionals. El pla estableix un 10% d’increment, però l’objectiu és augmentar tot el que es pugui. El 10% és un percentatge raonable que ens permetrà comprovar si hi ha hagut un increment i si ens acostem a la fita.
Mai n’hi haurà prou?
Malgrat el milió i mig de persones que estan a l’entorn de les entitats i dels 600.000 voluntaris que té el país, sempre falta gent. Anem evolucionant amb la societat i cada vegada necessitem més la implicació de la societat al tercer sector perquè la transformació social estigui més consolidada.
Altres reptes de cara al 2021?
La paritat de gènere, sobretot en els càrrecs de responsabilitat, on segueix havent-hi una gran bretxa entre homes i dones. També hem de seguir ajustant el sector al model que marca la Llei del Voluntariat del 2015 i, en definitiva, hem de fer que de cara el 2021 les entitats tinguin més capacitat de transformació.
Està havent-hi un canvi de tendència del tipus de voluntariat a Catalunya?
El teixit associatiu és un reflex de la societat, i en els últims anys hi ha hagut un increment de les plataformes associatives informals. Això demostra que hi ha un compromís de la gent a vincular-se amb projectes concrets relacionats amb problemàtiques socials punyents en un moment determinat. Això fa que ens haguem d’adaptar a aquestes fórmules informals però a la vegada intentar que hi hagi un compromís més permanent i que aquest activisme social sigui per a projectes a llarg termini.
Afegeix un nou comentari