Àmbit de la notícia
Econòmic

Alba Oliver: “El campus m’ha fet créixer com a persona i m’ha ensenyat coses que desconeixia”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • El Campus Ítaca va nèixer l’any 2004 amb Lluís Ferrer i Caubet, en aquell moment rector de la UAB. Font: Campus Ítaca.
    El Campus Ítaca va nèixer l’any 2004 amb Lluís Ferrer i Caubet, en aquell moment rector de la UAB. Font: Campus Ítaca.
  • El jovent realitza activitats relacionades amb els diferents graus de la universitat, com per exemple, arqueologia. Font: Campus Ítaca.
    Els i les joves fan pràctiques de laboratori amb professorat dels graus científics i tecnològics. Font: Campus Ítaca.
  • Per finalitzar el penúltim dia, es fa un macroaeròbic a la plaça cívica de la universitat. Font: Campus Ítaca.
    Per finalitzar el penúltim dia, es fa un macroaeròbic a la plaça cívica de la universitat. Font: Campus Ítaca.
  • Els i les joves fan pràctiques de laboratori amb professorat dels graus científics i tecnològics. Font: Campus Ítaca.
    El jovent realitza activitats relacionades amb els diferents graus de la universitat, com per exemple, arqueologia. Font: Campus Ítaca.
  • Cada dia, es finalitza el campus amb activitats físiques o piscina. Font: Campus Ítaca.
    Cada dia, es finalitza el campus amb activitats físiques o piscina. Font: Campus Ítaca.

El Campus Ítaca torna aquest estiu, perquè joves en risc d’exclusió social coneguin la universitat i els seus estudis postobligatoris.

El Campus Ítaca és un programa socioeducatiu promogut i organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), gestionat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i la Facultat de Ciències de l’Educació.

El programa està dirigit a nois i noies de 15 anys que han acabat tercer de la ESO. A partir d’uns criteris molt fixos de selecció marcats pel programa, els centres escullen fins a vuit alumnes en funció de les seves característiques.

El perfil de l’alumnat al qual va dirigit és el d’un/a estudiant amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica i/o sense referents adults propers amb estudis superiors, provoca que es trobi en una situació de desavantatge educatiu.

El principal objectiu és donar continuïtat als estudis post-obligatoris un cop finalitzada la formació obligatòria.

També pretén esdevenir un espai de convivència entre els nois i noies participants i alhora potenciar l’ús del català com a llengua vehicular de comunicació.

 

En què consisteix?

El Campus Ítaca és una estada durant els mesos de juny i juliol, organitzada en dos torns de 7 dies cadascun, en els quals l’alumnat participant realitza una sèrie d’activitats que tenen com a objectiu incentivar-los a continuar la seva formació un cop finalitzada l’etapa obligatòria.

Les activitats que es duen a terme al llarg del campus es realitzen a través de les diferents facultats de la universitat, coneixent de primera mà els seus graus i les sortides professionals corresponents.

Les activitats són impartides pel mateix professorat de la universitat, amb pràctiques i tallers de tot tipus, des de crear un programa de ràdio o un videoclip musical, fins a descobrir els mites de la fecundació o conèixer amb pràctiques de laboratori els cromosomes.

A banda de les activitats a l’aula, el jovent participa en activitats lúdiques i esportives i espais d’expressió perquè desconnectin de l’aula i interactuïn amb la resta dels i les joves.

Aquest espai l’escull el mateix jovent amb una oferta de tot tipus, com teatre, percussió, zumba, hip hop o circ.

 

El campus de primera mà

Una de les peces clau perquè el campus funcioni són els monitors i monitores que acompanyen al jovent. Paula Martorell, monitora els darrers tres anys i graduada en Química, explica que “el més important és que hi hagi una cohesió dins del grup, per poder realitzar totes les activitats amb un bon ambient i es creï una bona convivència”.

Raquel Mateo, monitora a la passada edició i graduada en Logopèdia, assegura que “aquesta experiència ajuda a apropar als nois i les noies a la universitat, que la coneguin de prop perquè sàpiguen que poden seguir estudiant i puguin conèixer els diferents estudis que ofereix”.

Mateo explica que “en poc temps es crea molt sentiment de pertinença al grup. Des del primer dia ja veus com es van creant aquestes relacions i com s’estimen en tan poc temps”.

Martorell explica que el més gratificant d’aquesta feina són els i les adolescents. “Veure la motivació que li fiquen a les coses, la seva evolució, l’esperança que dipositen en tu... En set dies els veus créixer, s’obren, t’expliquen les seves preocupacions i tu els guies i els ajudes en aquest camí d’aprenentatge”.

Alba Oliver, participant a la darrera edició del campus, assegura que el campus ha estat una experiència que sempre tindrà molt present. “Ha significat un canvi com a persona, m’ha fet créixer i m’ha ensenyat moltes coses que desconeixia”.

Oliver aconsella a tot el jovent que comença aquesta nova edició que “la gaudeixin de veritat, que vagin amb una mentalitat oberta des del primer moment perquè sinó el primer dia ja es perdran moltes coses i que no vagin amb la gent que ja coneixen, que s’obrin als altres”. “Nosaltres anàvem tant amb el nostre grup de l’escola que al final ens vam conèixer amb la resta de gent els últims dies i és una llàstima no haver-ho fet des del primer dia”, assegura Oliver.

 

Acte de cloenda

L’últim dia del campus es realitza un acte de comiat perquè l’alumnat mostri davant de familiars i professorat els resultats finals del treball que han dut a terme al llarg de l’estada.

A banda de les presentacions del projecte i els diplomes que se’ls entrega, també es donen els premis al concurs literari i de dibuix del campus.

A més dels monitors de grup i del professorat responsable dels projectes, també hi assisteix el professorat representant dels diferents centres i les persones dels ajuntaments de les diferents escoles.

 

Història del Campus Ítaca

El Campus Ítaca va nèixer l’any 2004, quan Lluís Ferrer i Caubet, en aquell moment rector de la UAB, inspirant-se en el projecte Summer Academy de la Universitat de Strathclyde (Escòcia), va decidir implementar un projecte similar amb l’objectiu de reduir l’abandonament escolar prematur i acostar l’alumnat a la universitat.

A partir d’aquí, aquest projecte va ser organitzat des del 2004 fins al 2014 per l’Institut de Ciències de l’Educació. Des de l’edició de 2015, la Fundació Autònoma Solidària és l’encarregada de l’organització i la gestió del programa.

A l’edició del 2018, el campus va acollir a 395 joves de 79 instituts diferents. Van participar 13 facultats de la UAB, comptant amb 30 departaments i el 18% dels participants van ser migrants.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari