Àmbit de la notícia
Ambiental

Oriol Uviedo: “Les estades ajuden a conèixer el fons marí i prendre consciencia per conservar-lo”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Dani Gallart
  • Les estades van dirigides a estudiants de biologia, ciències del mar i ambiental. Font: Xatrac.
    Les estades van dirigides a estudiants de biologia, ciències del mar i ambiental. Font: Xatrac.
  • L’activitat principal és el Snorkel. Font: Xatrac.
    L’activitat principal és el Snorkel. Font: Xatrac.
  • Una altra de les activitats que es duen a terme és la neteja del litoral i el fons marí. Font: Xatrac.
    Una altra de les activitats que es duen a terme és la neteja del litoral i el fons marí. Font: Xatrac.

Després de l’èxit de la 5a edició de les estades marines Vies Braves, Oriol Uviedo, monitor de les estades, explica com serà la 1a edició per a universitaris.

Les Estades Marines per a Universitaris són com uns camps de treball organitzats per Xatrac en els quals els i les joves venen a Tossa de Mar 14 dies i realitzen projectes per grups en relació amb el medi marí, perquè es converteixin en experts i participin en la seva conservació.

Les estades tindran lloc del 2 al 15 de setembre i per participar, s’ha d’emplenar el formulari d’inscripció.

Quin tipus de projectes es trobarà l’alumnat?

En tenim diversos projectes. Un d’ells és elaborar una guia d’espècies a partir de les fotos que fem durant el snorkel. L’objectiu és crear un catàleg d’espècies per conèixer la fauna i la flora, i editar-ho en format imprimible pel poble i els i les turistes.

També tenim diversos projectes de recerca científica amb diferents objectius, com analitzar la qualitat de l’aigua de Tossa, l’ús que se li dona a la costa, l’activitat de submarinisme que es fa, les deixalles que es deixen i organitzar una neteja del litoral. A més, al igual que en les estades per adolescents, segurament farem difusió a través de vídeos a les xarxes, perquè la gent conegui tot el que fem.

Quin objectiu té?

Un d’ells és poder mostrar i difondre tot el que es fa en el mar perquè el poble en sigui conscient i vegi les diferents utilitats que té. L’objectiu final de difondre aquest missatge és la millora de la costa i del litoral.

També volem ensenyar als i les participants tot el que hi ha al mar i el que comporta en termes antropològics, mentre es poden aplicar els projectes que realitzen als seus estudis convalidant crèdits per assignatures.

A quin perfil van dirigides les estades?

A estudiants de biologia, ciències del mar i ambientals.

Com és el dia a dia?

L’activitat principal que es fa és el Snorkel. La resta d’activitats com l’elaboració d’una guia d’espècies o la neteja del litoral, surten d’aquest snorkel.

Quina fauna marina es trobaran?

La costa litoral té una gran varietat de fauna. Podem trobar des de pops, mers de gairebé un metre i estrelles de mar, fins a anemones, fals coral, nacre i donzelles.

Què és el més gratificant com a monitor?

El que més m’agrada és que tot allò que estic estudiant ho puc aplicar de veritat, de cara al públic, per poder difondre tot el que estic aprenent i d’aquesta manera conscienciar al poble i el jovent, sobre el fons marí.

Alguna anècdota que recordis de les estades del passat juliol?

Un record bonic va ser quan, durant la neteja del litoral, vam treure amb ajuda de submarinistes, una senyal molt grossa del fons marí. La van treure entre tres persones.

Un dels altres moments que recordo va ser l’últim dia de les estades. Estava ennuvolat i no esperàvem veure gaire cosa, però vam trobar un munt de meros, al voltant de 15 i els hi va agradar molt.

Com definiries les estades en unes poques paraules?

Com diu el lema del projecte, aquesta experiència és la millor forma per conèixer, estimar i protegir el mar.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari